Vepřová játra na slanině recept
Vnitřnosti nebývají až tak častou složkou našeho jídelníčku a možná je to škoda. Například játra jsou bohatým zdrojem železa, a také zinku, který je důležitý pro zdravý růst nehtů a vlasů. Kdo nepatří mezi odpůrce vnitřností, měl by si játra - ať už vepřová, kuřecí nebo kachní -, občas zařadit do menu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g vepřových jater (příp. telecí)
- 1 větší nebo 2 menší cibule
- 20 g anglické slaniny
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky a zlehka naklepeme. Vzniklé řízky obalíme v mouce.
V hrnci rozpálíme tuk a řízky na něm z obou stran opečeme. Pak je vyjmeme a odložíme stranou.
Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rajský protlak, řízky vrátíme zpět, dochutíme pepřem a vše podlijeme horkou vodou. Hrnec zakryjeme poklicí a maso dusíme doměkka.
V mezičase rozehřejeme na pánvi trochu oleje a vyškvaříme na něm na kostičky nakrájenou slaninu.
Měkká játra osolíme, servírujeme na talíř a ozdobíme opraženou slaninou. Pokrm podáváme s bramborem a salátem.