5 důvodů, proč jíst „nejen“ na jaře mrkev

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Zelenina je zdravá, to ví každé malé dítě. Existují ale takové druhy, které platí za příliš obyčejné a lidé mají tendenci je podceňovat. Řeč je o mrkvi, přitom sladká a křupavá zelenina je skrytým pokladem pro naše zdraví. Na jaře navíc udělá službu i naší pokožce. Představíme vám důvody, proč ji právě nyní zařadit do jídelníčku.

Dá se odšťavnit, přidává se do polévek, do omáček, salátů i pomazánek – mrkev patří mezi základní suroviny v kuchyni, proto vás možná překvapí informace, že ji někteří považují za superpotravinu.

1. Zdroj vitamínů

Dvě mrkve každý den se postarají o doporučenou denní dávku vitamínu A, který důležitý pro kvalitní zrak. Mrkev navíc obsahuje vitamín B6, K, C, E, železo, mangan, měď, kyselinu listovou či vlákninu.

2. Porce antioxidantů

Mrkev je bohatá i na látky, které chrání tělo před volnými radikály. Najdeme v ní například lutein, který patří do skupiny karotenoidů a toto žlutooranžové barvivo je důležitou součástí očí. Antioxidant snižuje riziko výskytu šedého zákalu a navíc posiluje ochranu očí před nebezpečným zářením.


3. Kůže jako ze solárka 

Podobně zbarvený jako lutein je i další antioxidant beta-karoten. Tento provitamín vitamínu A přispívá k normální funkci imunity a pečuje o lidskou pokožku. Jak? Betakaroten potlačuje škodlivé vlivy volných radikálů, které kůži zatěžují zejména během slunění. Tento antioxidant navíc pokožku zabarví do krásně opálených tónů, a to se na jaře v létě určitě hodí. Díky tomu, že společně s dalšími vitamíny bojuje betakaroten proti volným radikálům, je pokožka díky konzumaci mrkve zdravější, vypadá svěže a mladě.

4. Další zdravotní benefity 

Nejen oči a kůže profitují z pojídání mrkve. Tato krásně zbarvená zelenina pomáhá díky minerálu draslíku snižovat krevní tlak. Za konzumaci mrkve budou vděčné zuby, dásně, ale také vyměšovací systém. Díky obsažené vláknině se mrkev postará o pravidelnou a bezproblémovou návštěvu toalety a navíc působí močopudně.

5. Téměř žádné kalorie 

Mrkev patří k těm druhům zeleniny, které jsou téměř z 90% tvořeny vodou. I když je přirozeně sladká (obsahuje asi 2 g cukru), ve žlutooranžovém kořeni se skrývá pouhých 26 kalorií, takže je vhodná i při dietě. Syrová mrkev přitom nabudí pocit sytosti více než vařená.

Pomerančový džus s mrkví

Pomerančový džus s mrkví


Zasytí a osvěží zároveň. Mrkev a pomeranč jsou skvělou kombinací pro zdraví i chuť.


Vynikající mrkvová polévka

Vynikající mrkvová polévka


Polévka z mrkve upoutá krásnou barvou a potěší nasládlou chutí.


Mrkvový salát s rozinkami

Mrkvový salát s rozinkami


Salát z mrkve je klasikou. Ozvláštnit ho lze například rozinkami.


Mrkvový dort

Mrkvový dort


Mrkev dodá moučníkům vláčnost a jemně nasládlou chuť.


Kuřecí prsa s brambory a mrkví

Kuřecí prsa s brambory a mrkví


I jako příloha masu chutná mrkev výtečně.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 5 důvodů, proč jíst „nejen“ na jaře mrkev, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: důvodů,, proč, jíst, „nejen“, jaře, mrkev.

Kde najít informace



×