Chřestová polévka recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření20 minPočet porcí4 porce

Sezona chřestu startuje na jaře a tuto skvělou zeleninu, která snižuje cholesterol a upravuje krevní tlak, je dobré zařadit do jídelníčku. Zelený chřest má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat. Podávat ho lze například jako chutnou polévku.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 500 g zeleného chřestu
  • 750 ml vývaru (lze použít i ten v kostce, nejlépe v bio kvalitě)
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • 50 g tuku
  • 50 g hladké mouky
  • na špičku nože bílého pepře
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce pražených semínek dle vlastních preferencí


Způsob přípravy

Chřest omyjeme, opatrně očistíme - pozor dáváme zejména na křehké hlavičky a odkrojíme dřevnatou spodní část. Takto připravený chřest nakrájíme na kousky, vložíme ho do vroucího vývaru a vaříme doměkka. Poté ho scedíme a odložíme stranou.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a chvilku restujeme. Poté směs zaprášíme moukou, vše pečlivě promícháme a vzniklou jíšku asi 1 minutu opékáme. Přilijeme zchladlý vývar a jíšku za pomoci metličky ve vývaru rozmícháme tak, aby se nevytvořily hrudky a povaříme asi 15 minut.

Po čtvrt hodině vložíme do vývaru většinu chřestu - pár kousků si necháme na ozdobu a necháme přejít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu a polévku krátce zahřejeme. Pokrm na talíři zdobíme zbylými kousky chřestu a nasucho opraženými semínky.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Chřestová polévka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Chřestová polévka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu chřestová polévka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Chřestová polévka

Kde najít informace



×