Drobenkový rebarborový koláč recept
Drobenkový rebarborový koláč je sváteční moučník. K nedělní snídani nebo třeba k odpolední kávě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek másla
- náplň:
- 3 vejce
- 7 lžic polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru krupice
- 5 hrnků oloupané a nakrájené rebarbory
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- poleva:
- 170 g smetanového sýra
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku cukru krupice
Způsob přípravy
Drobenkový rebarborový koláč je sváteční moučník. K nedělní snídani nebo třeba k odpolední kávě. Cukr, mouku a tuhé máslo rukama smícháme v míse na hrubou drobenku. Nasypeme ji do vymazané koláčové formy, rozložíme a lehce přitlačíme ke stěnám. V jiné velké míse ušleháme vejce s cukrem a smetanou a během šlehání nakonec přidáme i mouku. Do hotové náplně úplně nakonec zamícháme nadrobno nakrájenou rebarboru.
Náplň nalijeme na těsto připravené ve formě a koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut. Po upečení ho necháme zcela vychladnout. Před podáváním moučníku si ze smetany, smetanového sýra a vanilky ušleháme hladký krém a ozdobíme jím vršek koláče.Dříve než koláč nakrájíme, necháme ho i s polevou ještě vychladit v ledničce 20 až 30 minut.