Králík na česneku recept
Maso z králíka je velmi chutné, dietní a bohaté na prospěšné látky jako jsou minerály a vitamíny. Králičí maso mají v oblibě také ti, kdo drží ať už zdravotní nebo redukční dietu, protože maso z králíka obsahuje málo cholesterolu a zároveň má vysokou nutriční hodnotu.
Ingredience receptu
- 2 králičí kýty (po cca. 180 - 200 g)
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 - 4 stroužky česneku
- Kousek celeru
- 125 ml drůbežího vývaru
- 65 ml smetany na vaření
- 1 lžička sušeného tymiánu (popř. čerstvého)
- slunečnicový olej
- 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- mletý bílý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Jednu cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Zeleninu očistíme, celer nakrájíme na kostičky a mrkev na špalíčky. Petrželku umyjeme, osušíme a nasekáme.
Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme do misky a smícháme se lžičkou oleje. Králičí maso osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
Ve větší pánvi rozpálíme asi lžíci oleje, přidáme pokrájenou cibuli a orestujeme ji. Po chvíli k cibuli přidáme i zeleninu. Za pár minut dáme do pánve i králičí maso, tymián, směs podlijeme vývarem, pánev přikryjeme poklicí a maso dusíme.
Kdo má troubu s grilem, v mezičase ji rozpálí na 220°C a změklého králíka krátce zapeče pod grilem, aby měl kůrčičku. Tento krok však lze vynechat.
Když je maso zcela měkké, měla by se tekutina téměř odpařit. Zbylou cibuli mezitím nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přimícháme k ní smetanu, osolíme, opepříme a necháme pět minut provařit. Omáčka by mezitím měla zhoustnout.
Na talíře servírujeme králíka se zeleninou, přelitého smetanovou omáčkou a ozdobeného nasekanou petrželkou. Jako přílohu volíme opečené nebo vařené brambory.