Top recepty pro teenagery
O tom, že mladí lidé, kteří stojí před branami dospělosti, potřebují zvýšený příjem potravy, nelze pochybovat. Jejich nároky na stravu stoupají závratně nahoru a zvyšuje se i touha po osamostatnění. Doba covidová, kdy mnozí "puberťáci" tráví čas zavření doma v karanténě, to ještě umocňuje. Přinášíme vám tipy na recepty, které i mladí, téměř dospělí, zvládnou levou zadní.
Nároky dospívajících na stravování jsou jasné - příprava jídla musí být rychlá, pokrm musí zasytit a chutnat! Rohlík s máslem je klasika podobně jako špagety se sýrem a s kečupem. Existuje ale mnohem více snadných a chutných receptů, které jsou pro teenagery jako dělané.
Těstoviny stokrát jinak
Kombinace kečup, sýr a špagety je asi nejjednoduší volbou, ale těstoviny velmi dobře chutnají také s prolisovaným česnekem a olivovým olejem. V Itálii je tento pokrm dokonce klasikou. Pro výrobu rychlého oběda se dá snadno využít také plechovka tuňáka, ať už v oleji či ve vlastní šťávě. Na pánvičce stačí osmahnout cibulku, vysypat na ní vnitřek plechovky bez tekutiny, dochutit bylinkami jako bazalka či oregáno, promíchat s těstovinami a je hotovo. Kdo si bude chtít dát větší práci, může k cibulce přihodit ještě na kostičky nakrájenou červenou papriku nebo nakrájené olivy.
"Vytuněný" chleba
Na svačinu, ale i jako malý oběd, se skvěle hodí pečivo. Ideálně celozrnné, které má vyšší výživové hodnoty a strávník po jeho snědení vydrží delší dobu zasycený. Chleba nebo jiné druhy pečiva stačí pomazat máslem nebo například pomazánkou vyrobenou z žervé a strouhané mrkve, obložit šunkou, sýrem a listovým salátem. Mlsouni mohou přidat i lžičku majonézy nebo šunku a sýr nahradit například plátkem uzeného lososa. Kdo nemá rád žervé, může zvolit tavený sýr či máslo, nebo pomazánku nahradit rozmačkaným avokádem, dochuceným solí a citronovou šťávou. Avokádo skvěle chutná s vejcem uvařeným natvrdo.
Polévky
Vaření polévky zabere příliš času a je to pracné? Ne s těmito recepty! Polévka z červené čočky je hotová do půl hodiny, zasytí a krásně zahřeje břicho. Ani příprava "ochuzené" bramboračky není složitá. Stačí nastrouhat mrkev, petržel, nakrájet brambory a cibuli, krátce osmahnout na oleji, zalít vodou, přidat sůl a/nebo bujón a nakonec zahustit jíškou. A kdo si s jíškou neporadí sám, může použít kupovanou, granulovanou, s níž pokrm zhoustne naprosto bez problémů.
Saláty
Hodí se nejen jako hlavní chod, ale i jako svačina. Například cizrnový salát je velmi sytý a snadno se přenáší v uzavíratelné krabičce. A jeho výroba? Cizrna a tuňák z plechovky, citronová šťáva, pár rajčat, sůl, pepř, olivový olej - vše smíchat a může se jíst.
Také salát caprese je volba na jistotu. Rajčata stačí nakrájet na kolečka, osolit, opepřit, polít olivovým olejem, trochou balzamikového octa, ozdobit na kousky nakrájenou mozzarelou a přikusovat čerstvé pečivo.
Sladká tečka
Teenageři a cukr jsou často velcí kamarádi. I milovníci sladkého si mohou přijít na své a připravit pokrmy, které budou zdravější a hodnotnější než klasické sušenky a čokoládové tyčinky z obchodu. Co takhle upéct brownies nebo tvarohové muffiny? Příprava zabere asi deset minut a s pečením je hotovo do půl hodiny.
Tvarohové muffiny
Neobsahují zbytečně moc cukru, zato velkou dávku bílkovin. Tvarohové muffiny jsou skvělá snídaně nebo svačina.
Polévka z červené čočky
Tahle luštěnina má spoustu předností. Uvařená je za pár minut, dobře chutná a méně nadýmá než její hnědá kolegyně.
Bramborová kaše se slaninou
Kaše z brambor je populární u dětí, ale taky u dospívajících. Když ji ozdobíte opečenou slaninou, hravě vydá za hlavní chod.
Snadné čokoládové brownies
Dezert plný čokolády, to jsou brownies! Jeho příprava je až směšně snadná a výsledek rozhodně stojí za to !
Cizrnový salát s tuňákem
Tuňák z plechovky, cizrna, trocha zeleného, rajčata, koření, olej a je hotovo! Cizrna, neboli římský hrách dodá tělu energii na pěkně dlouhou dobu.