Microgreens – zdravým nabitá stará novinka časů budoucích

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pokud ještě netušíte, co to microgreens jsou, tak byste měli sakra zpozornět, protože jde o naprosto fantastickou věc, která se těší popularitě po celém světě. Microgreens jsou energií nabité desetidenní rostlinky, které si snadno vypěstujete doma. Microgreens jakožto zcela nový pojem se u nás začal šířit kolem roku 2015. Jejich stoupající popularita je napájená touhou lidí, kteří chtějí být alespoň trochu soběstační a zelené si pěstovat doma. Potřeba nezávislosti na nabídce obchodů je u části lidí tak silná, že chtějí přesně takovou zeleninu, která jim zaručí rychlou sklizeň, jednoduché pěstování a velkou rozmanitost chutí. Microgreens taková kritéria s přehledem splňují, a tak se na ně pojďme podívat podrobněji.

Microgreens – malý velký zázrak

Jak už bylo řečeno, microgreens jsou sedmi až desetidenní zelenina, která se sklízí v momentě, když vyrůstají její pravé listy, nebo je ve fázi děložních listů. Mnoho lidí si microgreens plete s klíčky, mezi nimi však existuje výrazný rozdíl. Zatímco klíček roste dva až čtyři dny a konzumuje se i s kořínkovou částí, microgreens se sklízejí o pár dní později a používá se pouze vrchní část bez kořínků – čili právě ty malé zelené a roztomilé rostlinky, které jsou životadárné a plné fantasticky zdravých látek.

Microgreens – pěstování

I když jste to možná nevěděli, tak s těmito minirostlinkami už zkušenost máte. Určitě si pamatujete z mateřské školy, že jste v období Velikonoc semínka vkládali do vlhké vaty, aby za pár dní naklíčily. To byly klíčky. Kdybyste je nechali růst o něco déle, dostali byste se k microgreens. V zásadě se tak oprašují dovednosti časů minulých. Jenom se celá věc zjednodušuje a zdokonaluje – princip však zůstává stejný. A tak microgreens mají dlouholetou tradici pěstování, aniž by to kdokoliv věděl. Za ta desetiletí se nicméně pár věcí změnilo.

Od tradičních druhů, jako je řeřicha nebo oves, se dnes, věrni trendům zdravého stravování, přikláníme k pěstování zejména luštěnin, jako je hrách nebo čočka. Nesmírně populární jsou také microgreens slunečnice, ředkev, brokolice, koriandr, zelí, hořčice a tak dále. Z toho vyplývá, že z microgreens dostanete desítky chutí. Kvalitnější jsou rovněž osiva, která mají vysokou klíčivost a bio kvalitu. Nedoporučuje se k pěstování používat komerční semínka určená na zahrádku, protože bývají chemicky ošetřena a nemají tak vysokou míru klíčivosti. Volte raději ta semínka, která jsou určena pro klíčení, nebo přímo semínka microgreens, nebo baby leaf.


I když lidstvu asi už moc času nezbývá, přesto se staráme o ekologicky šetrné pěstování. Vylepšená efektivita celého procesu je umocněná výraznou úsporou vody díky chytrým řešením v květináčích. Dále je čím dál oblíbenější pěstování bez hlíny a celoročně. Microgreens se nepěstují už pouze na jaře na parapetu okna, kam nejintenzivněji svítí sluníčko. Na řadu přicházejí úsporná osvětlení tak, aby se microgreens dařilo i během podzimu a zimy.

Microgreens nevyžadují žádné speciální pěstitelské dovednosti. Pro úplné začátečníky se dokonce prodává celá pěstební sada, díky níž stačí pouze semínko umístit do hlíny a čekat. Zjednodušeně – semínku microgreens je v počátku potřeba dodat hlavně vláhu. Jakmile začne klíčit, potřebuje semínko světlo. Když uvidíte první lístky, zastřihněte je centimetr nad půdou nebo jiným materiálem, ve kterém microgreens pěstujete. Rostlinky je samozřejmě potřeba pěstovat při pokojové teplotě.

Microgreens jako superpotravina?

To nevíme, ale jisté je, že v miniaturní rostlince se skrývá obrovské množství živin a vitaminů, které hromadí pro svůj budoucí vývoj. Během krátkého růstu se bleskově zvyšuje množství esenciálních aminokyselin, enzymů a minerálních látek. Microgreens svým složením mohou pokrýt denní spotřebu vitaminů a minerálních látek. Klíčící hrách má například spoustu vitaminu C, rostlinky červeného zelí zase oplývají vlákninou a miniaturní bazalka je zase plná antioxidantů. Znovu opakujeme, že je nutné použít semínka v biokvalitě, protože se microgreens konzumují bez tepelné úpravy. Teprve tehdy totiž obsahují mimořádné množství živin.

Široké možnosti využití microgreens

Microgreens opravdu představují všestrannou ingredienci. Namátkou některé cílové destinace použití – saláty, pomazánky, pesta, nádivky, polévky, těstoviny, exotická kuchyně, hlavně asijská, smoothies a tak dále. Microgreens se také skvěle hodí k sýrům, steakům nebo rybám. Díky svému shůry danému „designu“ ozdobí každé jídlo, třeba děti microgreens budou milovat.

Salát s klíčky, ananasem a koriandrem

Salát s klíčky, ananasem a koriandrem


Tento salát sice není s microgreens, ale klíčky rovněž dobře poslouží vašemu zdraví.


Nakládaný zelný salát

Nakládaný zelný salát


Recept na nakládaný zelný salát výborně vašemu tělu doplní vitaminy pro zotavení po dlouhé zimě.


Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky

Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky


Zkuste náš jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky, který vás postaví na nohy, bude vám chutnat a spolehlivě vás zasytí.


Domácí jahodová zmrzlina

Domácí jahodová zmrzlina


I jahody se dají pěstovat doma v truhlíku. Tak je vysaďte a udělejte si domácí jahodovou zmrzlinu, která je jiný vesmír nežli ta kupovaná.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Microgreens – zdravým nabitá stará novinka časů budoucích , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: microgreens, zdravým, nabitá, stará, novinka, časů, budoucích.
For Gastro 2022


×