Tomel, churma, kakichurma, čínská švestka. Několik z mnoha názvů pro „božské“ ovoce - kaki

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Kaki, botanickým názvem Diospyros, neboli Diovo ovoce, pochází z Číny. Je to oranžový plod tomelu japonského (Diospyros kaki), připomínající svým tvarem velké rajče. Dužina má jemnou, sladkou chuť, něco mezi oranžovým melounem a broskvemi. Protože se k nám samozřejmě dováží, putuje nezralé, před konzumací je tedy nutné, aby úplně dozrálo. Občas i v obchodech koupíme kaki nezralé. Uložíme-li ho v pokojové teplotě, za pár dní dozraje a získá tu správnou konzistenci a chuť. Zralé kaki je na omak měkké, dužina může být skoro až mazlavá. Slupka se dá konzumovat, někdo ji ale raději sloupne. Při nákupu si kaki dobře prohlédněte, nemělo by být otlače.

Kaki nejen chutná, ale i prospívá našemu zdraví. Obsahuje především vitamíny C a B6, minerály jako vápník, železo, mangan, zinek, měď a mnoho dalších. Pomáhá trávit tuky a je prospěšné našim ledvinám, srdci i játrům. Nadměrná spotřeba kaki by ale mohla vést k trávicím problémům, takže to s množstvím samozřejmě nesmíme přehánět. A také ti, co mívají s trávením problémy, by měli slupku kaki před použitím oloupat, protože je hůře stravitelná.

Pokud nám kaki chutná, můžeme ho v kuchyni velmi dobře uplatnit. Většinou při výrobě zákusků a desertů, může být součástí ovocných salátů a koktejlů. Třeba štrúdl, kde kaki nahradí část nebo všechna jablka, je opravdu „božská“ pochoutka. Také lze z kaki připravit skvělou marmeládu, šťávu nebo zmrzlinu. Je skvělé jako doplněk sladkých rýžových pokrmů, můžeme ho přidávat do svých snídaní s ovesnými kašemi. Lze ho použít ale například i při přípravě omáček k masům, nebo může být součástí masových špízů. Kaki můžeme také kandovat a sušit, i když nejčastěji se konzumuje syrové.


Protože sezóna kaki bývá od září do konce února, je právě nyní nejvhodnější doba k jeho konzumaci. Dnes už ho najdeme v každém obchodě s ovocem, většinou je dovezené ze Španělska. Nic nám tedy nebrání, trochu si jím obohatit jídelníček.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tomel, churma, kakichurma, čínská švestka. Několik z mnoha názvů pro „božské“ ovoce - kaki, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×