Dýňová polévka s pikantním sýrem recept
Dýňová polévka s pikantním sýrem chutná zase trochu jinak než ta klasická bez sýra. A je moc dobrá, servírujte ji nejlépe horkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 dýně hokkaidó
- 150 g sýra s modrou plísní
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 800 ml vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
- mletý černý pepř
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dýni zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Ty pokapeme olivovým olejem a v předehřáté troubě je pečeme asi 35 minut.
Na oleji v hrnci na polévku krátce orestujeme nastrouhanou mrkev a petržel, pak vše zalijeme vývarem, přidáme pečenou dýní, sůl, mletý pepř a 2 lžíce nasekané petržele. Vaříme do změknutí dýně, asi 15 až 30 minut. Sýr nakrájíme na kostičky.
Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem ho hladkého krému. Podle chuti okořeníme a osolíme, zalijeme smetanou a už jen necháme projít varem.
Každou porci horké polévky ozdobíme kostičkami sýra a hned podáváme.