Jarní počasí nás inspiruje k tomu, pozvat si jaro i do bytu
Konec mrazivých a šedivých rán, konec mlhavých plískanic přes den, odložíme kabáty a péřovky a začneme se chystat na jaro. Už je to ve vzduchu, jaro se nezastavitelně blíží a my kromě obvyklého vymetení pavučin, mytí oken a jiných jarních prací, chceme i doma cítit tu svěží jarní náladu. A tak si zdobíme byt zelenými větvičkami, jarními květinami, věnci z proutí, rozkvetlým zlatým deštěm (tedy vlastně zlaticí). A za hned dveřmi jsou Velikonoce se všemi těmi vajíčky, zajíčky, ovečkami, housaty a kuřaty. Taky pomlázka je potřeba, nejlépe upletená z čerstvého vrbového proutí a alespoň z osmi. A čokoláda. Ta je dnes určitě součástí velikonoc. Čokoládové figurky a čokoládová vejce pro koledníky.
Ale asi nejdůležitější součástí velikonoční koledy jsou přece jenom doma uvařená a nabarvená vajíčka. Barvy si můžeme koupit, ale můžeme svoje koledníky podarovat vajíčky obarvenými v čaji, cibulových slupkách, v kávě (hnědá), v červeném víně nebo v odvaru z červené řepy (červená), v kurkumě (žlutá), v petrželi (zelená). A pak můžeme do barvy ostrým nožíkem vyškrabávat ornamenty nebo velikonoční přání. Ti zručnější si mohou vyzkoušet barvení s voskem nebo s voskovkami. Vypadá to složitě, ale poradí si s tím i větší děti. Nebo můžeme syrová vajíčka vyfouknout a vyrobit si bílé kraslice, navléknout je na barevné stužky a pověsit na jarní zelené větvičky do vázy.
S přípravami na jarní svátky bychom měli začít tak dva týdny předem, abychom nebyli ve stresu, že na něco zapomeneme. Taky promyslíme sváteční velikonoční menu, protože i to má svá pravidla a zažité tradice. Jistě i vy udržujete některé staré zvyky z domova a tak je patřičná příprava namístě. Z těch tradičních velikonočních jídel jmenujme alespoň ty nejznámější. Velikonoční beránek, velikonoční mazanec, velikonoční nádivka, pečené maso jehněčí, kůzlečí nebo telecí, jidáše nebo pučálka. Jistě jich znáte mnohem víc, i krajově se velikonoční jídelníček dost často liší. Většinou se u všech těchhle receptů hojně používají mladé zelené bylinky, jako je petržel nebo kopřivy či špenát, jejich součástí jsou mnohdy luštěniny, houby nebo škvarky. A samozřejmě vejce.
Ať už dodržujeme všechny velikonoční tradice od Škaredé středy, přes Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod velikonoční až k Velikonočnímu pondělí, nebo si jen užíváme volné sváteční dny, přicházející jaro, prodlužující se den, více světla a tepla nám všem jenom prospěje. Radostné a spokojené velikonoce!

Velikonoční mazanec bez lepku
I ti co nesnáší lepek, si mohou dopřát velikonoční speciality. A mazanec k odpolední kávě je nejlepší.

Velikonoční vajíčková pomazánka
Vajíček budeme mít jistě jako obvykle dost. A vajíčkovou pomazánku máme rádi.