Podzimní grilování: tipy, jak připravit houby na ohni

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vrcholná sezóna grilování sice patří létu, ale i na podzim je jídlo připravené na grilu velmi příjemným zpestřením jídelníčku. Co si v září a říjnu ugrilovat? Kromě masa se nabízí použít také houby, jejichž sběrem se Češi na podzim velmi rádi baví. Poradíme vám, jak připravit houby na grilu. 

Češi patří mezi nejvášnivější houbaře na světě a z této potraviny připravují nejrůznější laskominy. Houby dušené, smažené, nakládané, sušené… A co je zkusit hodit na gril? Houby neobsahují téměř žádný tuk a kalorie, zato jsou bohaté na vlákninu, proteiny a vitamíny. Upravené na grilu si zachovávají, oproti jiným způsobům tepelné úpravy, spoustu z těchto prospěšných látek a živin. 

Které druhy se hodí pro grilování? 

V podstatě neplatí žádná omezení, které houby použít, ale lepší je volit větší exempláře, s nimiž se bude manipulovat na roštu snadněji. Grilovat se však dají i menší druhy, a to například napíchané na špejli, v hliníkové vaničce, děrované grilovací pánvi nebo zabalené v alobalu. 

Na grilu chutnají velmi dobře například žampiony, obzvlášť druh portobello, který má velký klobouk, který se dá i naplnit. Pochutnat si můžeme také na grilovaných hříbcích, liškách, hlívě ústřičné nebo královské.  


Mýt či nemýt? 

Často se uvádí, že se houby nemají čistit pod vodou, protože by ztratily chuť i aroma. Neplatí to však zcela. Houby tvoří z 90% voda, a ani při ponoření do vodní lázně tekutinou příliš nenasáknou a aroma neztratí. Pevné hříbky i lišky proto můžeme bez problémů opláchnout pod tekoucí vodou nebo je otřít vlhkým hadříkem. Pokud by na kloboucích či nohách ulpělo jehličí nebo hlína, dají se odstranit také za pomoci pinzety. 

Jak houby grilovat

Větší exempláře pokládáme přímo na rošt, menší napichujeme na špejle či špízy, balíme do alobalu, pokládáme na grilovací misku či používáme děrovanou grilovací pánev. Zabalené houby se grilují přibližně 20 - 25 minut. Bez alobalu je to asi o 10 minut méně. Houby před tepelnou úpravou potíráme olivovým olejem smíchaným s kořením. Houby budou mít lepší chuť a nepřilepí se k roštu. Během grilování je opatrně otočíme, aby se rovnoměrně opekly z obou stran. 



Nakládané houby se zeleninou

Nakládané houby se zeleninou


Skvělý způsob jak uchovat houby pro pozdější použití. Naložené houby jsou perfektní přílohou k masu.


Smaženice z hub

Smaženice z hub


Podzimní klasika, to je houbová smaženice. Skvěle chutná s opečeným pečivem.


Omeleta se žampiony

Omeleta se žampiony


Vaječná omeleta se žampiony může být skvělou snídaní nebo svačinou, která zasytí.


Francouzské dušené hovězí  s houbami a pomerančem

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem


Dušené hovězí připravené na tento způsob je delikatesa, která se perfektně hodí pro podzimní dny.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Podzimní grilování: tipy, jak připravit houby na ohni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: podzimní, grilování:, tipy,, jak, připravit, houby, ohni.
For Gastro 2022


×