Horké drinky, které si v zimě zamilujete
Vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda, svařené víno, punč… To jsou stálice mezi vánočními dobrotami, které prostě milujeme. I v přípravě svátečních dobrot a nápojů však lze experimentovat a sledovat trendy, a to i ty ze zahraničí. Co se podává u našich rakouských a německých sousedů?
Během doby adventní jsou velmi populární vánoční trhy, a to nejen v českých městech, ale také za hranicemi. Adventní trhy v Drážďanech, Norimberku, Regensburgu, Linzi, Vídni nebo Salzburgu jsou vyhlášené po celé Evropě a lákají na krásnou výzdobu i rukodělné zboží a tradiční jídlo a pokrmy. Velmi oblíbené jsou také zimní pobyty na horách. Co můžeme ochutnat na adventních trzích a na horských chatách kromě tradičního "svařáku" a punče?
Rakouská specialita s černým čajem a rumem
Na první pohled připomíná českou klasiku čaj s rumem. Je zde však drobný rozdíl, protože Rakušané nápoj "vytunili" ještě o koření. Říká se mu Jägertee nebo Jagatee a tento horký nápoj spolehlivě udrží teplo v těle zkřehlých návštěvníků trhů i lyžařů.
Pro 4 drinky budete potřebovat: 1 l vody, 3 sáčky černého čaje bez příchuti, 2 celé skořice, 3 hřebíčky, 15 ml rumu, 10 ml ovocné pálenky, 4 lžičky hnědého kandovaného cukru
Jak na to?
Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme ji k varu. Do vody vložíme sáčky čaje a necháme je vyluhovat. Pak sáčky vyndáme, vložíme koření, kandovaný cukr a směs 5 minut zahříváme. Poté hrnec sundáme z plotny, přilijeme rum a pálenku. Vše promícháme a necháme 2 – 3 minuty odpočinout. Z hrnce odstraníme koření a tekutinu naléváme přes sítko do sklenic.
Někdo to rád sladké
K Vánocům neodmyslitelně patří vaječný koňak. I z tohoto tradičního likéru lze připravit netradiční nápoj, který je sametově krémový, sladký a neodolatelně dobrý. Kdo si hlídá kalorie, měl by raději zavřít oči, protože tento drink rozhodně není pro dietáře.
Pro horký vaječný koňak s mlékem potřebujete: 1 vajíčko, 200 ml mléka, 8 cl vaječného likéru, smetanu ke šlehání, špetku muškátového oříšku a čokoládové vločky
Jak na to?
Mléko nalijeme do rendlíku a při střední teplotě ho zahřejeme. Nevaříme! Z vajíčka oddělíme žloutek a bílek. Žloutek vyšleháme do pěny a přilijeme ho k mléku. Do rendlíku přidáme vaječný koňak, muškátový oříšek, vše promícháme a plníme do sklenic. Nápoj ozdobíme kopečkem vyšlehané šlehačky a čokoládovými vločkami.

Vaječňák - vánoční vaječný likér
Recept na vaječný likér se hodí. Bez něj by totiž byly Vánoce pěkně ošizené!

Svařené víno s pomerančem
Oblíbený "zahřívák", to je svařené víno! Alkoholický nápoj ovoněný kořením a ovocem je top.