Vánoční medové perníčky recept
Smícháme rozpuštěný tuk (Hera nebo vepřové sádlo)s medem a moučkovým cukrem v míse. Přidáme vejce, koření do perníku a při míchání postupně přisypáváme mouku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 30 dkg hladké mouky
- 5 dkg Hery nebo vepřového sádla
- 2 vejce
- 13 dkg moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku
- 1 lžíce solamylu
- polovina citronu
- 30 dkg moučkového cukru
- 2 vaječné bílky
Způsob přípravy
Smícháme rozpuštěný tuk (Hera nebo vepřové sádlo)s medem a moučkovým cukrem v míse. Přidáme vejce, koření do perníku a při míchání postupně přisypáváme mouku.Nakonec přidáme jedlou sodu.Vše spojíme v tužší těsto a necháme odležet přibližně půl hodiny. Potom těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,4 cm a vykrájíme formičkami tvary perníčků.
Přeneseme je na vymazaný plech a v předehřáté troubě (200 stupňů) pečeme 3-5 minut dorůžova. Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Utřením moučkového cukru, citronové šťávy, bílků a solamylu připravíme hladkou polevu, nalijeme do zdobícího sáčku a vychladlé perníčky ozdobíme. Je vhodné nechat perníčky několik dní uležet.