Slaný koláč s kozím sýrem a rajčaty recept
Quiche nebo také kiš je francouzský slaný koláč, který se dá připravit v mnoha variantách. V klidu může dostát i požadavkům veganské a vegetariánské kuchyně, a to je na něm hodně sympatické.
Ingredience receptu
- Těsto:
- 250 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 125 g másla
- 3 polévkové lžíce vody
- ½ lžičky sladké mleté papriky
- ½ lžičky bílého mletého pepře
- špetka soli
- tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
- Náplň:
- 4 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 200 g nastrouhaného parmazánu
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky bílého mletého pepře
- špetka mletého muškátového oříšku
- 250 g cherry rajčátek
- 200 g čerstvého kozího sýru
Způsob přípravy
Pro kiš je vhodná kulatá zapékací forma o průměru asi 26 cm. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. V míse smísíme sypké suroviny pro těsto, přidáme povolené a na kostky nakrájené máslo, přidáme vodu a vypracujeme hladkou hmotu. Tu uložíme na půl hodiny do chladu.
Po 30 minutách těsto vyndáme, vyklopíme ho na podložku a vyválíme do co nejvíce kulatého tvaru o výšce asi 5 mm. Placku přemístíme do formy a tu s ní vyplníme tak, aby těsto sahalo až k okrajům. Pokud bude příliš přesahovat, seřízneme ho nožem.
Formu s těstem umístíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Do jiné mísy rozklepneme vejce, přidáme zakysanou smetanu a zbytek surovin pro náplň. Směs vyšleháme metličkou, abychom se zbavili nechtěných hrudek.
Cherry rajčátka omyjeme, osušíme, rozpůlíme a kozí sýr nakrájíme na menší kousky. Obě suroviny poklademe do formy na upečené těsto a zalijeme směsí s vejci.
V troubě snížíme teplotu na 160 °C a koláč dopékáme dalších asi 50 minut. Hotový kiš necháme před podáváním chvíli odpočinout. Skvěle chutná i druhý den.