Gulášová polévka recept
Servírovat se dá jako příloha, ale i jako hlavní chod. Gulášová polévka je syté jídlo, které má v českých hospůdkách své místo. Bez potíží se dá uvařit i doma a nemusí být zrovna z pytlíku. Vyzkoušejte tradiční “gulášovku”!
Ingredience receptu
- 500 g předního hovězího masa nebo kližky
- 100 g vepřového sádla
- 200 g cibule
- 30 g hladké mouky
- 1 lžička octa
- 1 lžíce mleté sladké červené papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 rajče
- 4 stroužky česneku
- 4 větší brambory
- 1 l vody
- sůl
Způsob přípravy
Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek rozetřeme společně s kmínem a majoránkou. Rajče u “bubáka” nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, slupku oloupeme a dužinu nakrájíme na malé kostičky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme je 750 ml studené vody a odložíme stranou.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a chvíli restujeme. Pak přilijeme ocet, přimícháme mletou papriku, rajský protlak a nakrájené rajče. Směs neustále mícháme, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla a asi minutu společně restujeme.
Do hrnce vložíme nakrájené maso, podlijeme ho 250 ml vody, hrnec zakryjeme a maso dusíme asi hodinu, dokud nezměkne. Pak sundáme poklici, maso poprášíme moukou a počkáme, až mouka nasákne tukem. Vše promícháme, přidáme utřený česnek, brambory i s vodou a odkryté vaříme doměkka.
Polévku dle potřeby dochutíme solí a pepřem, podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.