Chřest v naší kuchyni
Vynikající zelenina
Chřest, celým svým názvem chřest lékařský, latinky Asparagus officinalis, patří botanicky do bylin, i když my ho považujeme za vynikající zeleninu. Dorůstá 40 – 150cm a má krátký dřevnatý oddenek. Roste prakticky na celém území Evropy a planě v různých oblastech mírného pásu např. v Severní Americe a na Novém Zélandu. V České republice jej také můžeme zahlédnout růst planě a to v teplejších oblastech, na suchých stráních a v křovinách.
Trocha historie
Věděli jste, že v Čechách má pěstování chřestu dlouholetou tradici? Za 1. republiky byl velice oblíbený a pěstoval se na Moravě u Ivančic. Dokonce se dovážel do Vídně na císařský dvůr. V dnešní době byste našli jen jedno místo, kde se pěstuje a to na Mělnicku, u vesnice Hostýn na 150ha. Tento chřest pak na trhu najdete pod označením Český chřest.
Co se světa týče, první zmínka se datuje již 3000 let před naším letopočtem, kdy tato zelenina byla vyobrazena na egyptské fresce. Řekové a Římané ho jedli dokonce čerstvý a na zimu si ho sušili. Byl také považován za lék díky svým močopudným účinkům. Mnoho světově známých lékařů jeho účinky vychvalovalo ve svých pracích – např. doktor Galén.
Chřest pro naše zdraví
Chřest je vynikající pochoutka, kterou si rádi dají i ti největší gurmáni. Většinou se připravuje chřest bílý, ale v poslední době si získává svou oblibu i chřest zelený. Je velice dobrý pro naše zdraví. Obsahuje totiž kyselinu listovou, která je pro fungování našeho organismu velice důležitá, v těhotenství pro vývoj mozku plodu. Napomáhá také vylučovat toxiny z těla díky kyselině asparagové. Obsahuje také vysoké množství vitaminu C a E. Někteří vědci se domnívají, že by měl působit proti impotenci u mužů.
Máme zde pro vás několik receptů.

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Delikatesní kombinace jemné chtuti chřestu a lososa, doplní fazolky.

Zelené chřestové rizoto
Pro všechny milovníky rizota je tady verze s chřestem, ta opravdu stojí za to.