Jak na salát?
Tento článek je určen pro začátečníky v kuchyni, kteří se chystají na přípravu salátu a neví jak na to. Možná si řeknete, že na tom není nic těžkého, nakrájím zeleninu, „nafrkam“ jí do misky a poliju olejem. Ano, taky to tak jde. Avšak nebude to jednoduše ono. Základem dobrého salátu je dobrá zálivka. A obměn jsou pak stovky. My tady pro vás máme pár základních rad a tipů.
Základní octová zálivka
Tak na té není nic těžkého. Patří tam pouze 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, lžička cukru, sůl a pepř podle chuti. Lepší je nejdříve do octa přimíchat cukr, sůl, pepř a poté za stálého míchání přilévat olej. Lépe se to spojí. Tato základní zálivka se dá použít na všechny možné druhy salátů. Pokud chcete, můžete vyzkoušet různé obměny jako např. přidat lžičku hořčice (třeba i dijonské), místo cukru dát med (což je moc dobré v kombinaci s dijonskou hořčicí), přidat čerstvé nasekané bylinky nebo sušené, čerstvou nasekanou cibulku nebo česnek pokud máte rádi.
Rady a tipy
Pokud chcete mít dobrý salát, vybírejte zeleninu pečlivě. Dost často se v potravinových řetězcích prodávají nezralá rajčata, nahnilé okurky a papriky, přerostlý a nahořklý salát. Rajčata by měla vonět a být sytě červená, papriky pevné, okurky by nikdy neměla být měkká a ledový salát vybírejte spíše menší s menším počtem listů. Samozřejmě salát se dá dělat ze všech možných druhů zeleniny. Prostě vybírejte zrakem a čichem. Zeleninu do salátu krájíme těsně před podáváním. Pokud byste si chtěli salát připravit dopředu (např. pro návštěvu), zelenina zvadne či zhnědne (samozřejmě pokud se nejedná o zelný s cibulí, apod. zde se může nechat odležet, spíše to prospívá). Čerstvě nakrájenou zeleninu přelijeme zálivkou až při podávání. Pokud chcete salátem pohostit více lidí, máme tu jeden tip. Můžete udělat základní salát se zálivkou a do malých mističek kolem dát ingredience, které si podle chuti každý dodá do své misky. Může to být např. – zrající sýr (jako je niva), cibulka, krutony, vlašské ořechy, nakrájený pomeranč, bylinky, šunka, olivy, apod. fantazii se meze nekladou..
Pozor na výběr oleje a octa
Možná se to může zdát jako banalita, ale kvalitní olej a ocet je velice důležitý. Dnes jich je na trhu mnoho a můžeme si vybírat. Na saláty jsou velice dobré vinné octy (jak červený, tak bílý), ale také italské balsamikové (těch je mnoho druhů). Olej je nejlepší extra panenský olivový, který je velice jemný ve srovnání s obyčejnými olivovými prodávaný třeba v PET lahvích. Zajímavý je také z dýňových semínek či avokádový.