Grilovací sezóna je za dveřmi. Jaké koření budete určitě potřebovat?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

A už to tu bude zase, kdo by se netěšil na grilování venku, na zahradě, na terase, nebo někde uprostřed přírody. To nás baví. Navíc pokud grilujeme s příjemnou společností, užijeme si i spoustu zábavy. Je to sice vaření, ale jednak trochu rychlejší a jiné, a pro mnohé z nás je grilování už i koníček. Praxe z nás udělala mistry, víme jak se griluje maso a které je na gril nejlepší, jak se griluje zelenina, jak připravit marinádu a jak ji použít (mimochodem raději ne opakovaně, mohly by se v ní už objevit nežádoucí bakterie), jaké potřebujeme koření, který olej je na gril nejlepší. Naučili jsme se jak pečovat o gril a jak docílit toho, aby pokrmy byly nejen dobré, ale i zdravé. Máme kromě grilu i spoustu grilovacího nádobí a náčiní, které umíme použít. Teď už stačí pěkné počasí a náš čas nastal.

A jaké koření bychom tedy měli mít po ruce? Klasické druhy koření, které jistě máme v kuchyni a použijeme je k výrobě marinád, jako je mletý pepř, sůl, mletá paprika, chilli koření, hořčice, bobkový list, bazalka, oregano, sojová omáčka, sušený česnek a další druhy, včetně zelených bylinek. Existují i druhy koření speciálně používané hlavně při grilování. Snadno koupíte už připravené grilovací směsi, jiné na ryby, jiné na vepřové maso, jiné do mletých mas apod. Z těch jednodruhových přísad je to například tekutý kouř, který dodá pokrmu nefalšovanou uzenou chuť. Stačí ho přidat do marinád, jen pozor na množství, když to přeženeme, může způsobit hořkost. Stačí dbát pokynů na balení. Stejně tak funguje kouřová mořská sůl, hrubá nebo jemná. Uzenou chuť pokrmu můžeme dostat i použitím mleté uzené papriky.

Grilovací marinády ke grilování patří a neměli bychom je vynechat. Maso do nich nakládáme na několik hodin, nejlépe den předem, záleží na druhu masa, některým druhům jako jsou například ryby stačí kratší čas. Nejdelší dobu vyžaduje zvěřina, až 48 hodin. Pak následuje hovězí maso, vepřové maso a rybám opravdu stačí hodina. Nejlépe uděláme, když si marinády připravíme sami doma. Receptů na ně najdete spoustu. Nejoblíbenější jsou marinády medové, hořčičné, pivní, chilli, barbecue apod. Po vyndání marinovaného masa z ledničky ho necháme chvíli ležet, aby neutrpělo tepelný šok. Také bychom ho měli osušit, aby zbytek marinády nekapal do ohniště.


Na grilování se používají oleje, které mají vysoký kouřový bod. Je to například olej rýžový, řepkový a jiné rostlinné oleje. Olivový olej, zvlášť panenský, se na grilování nehodí. Ten použijeme už jen na dochucení hotových mas a salátů.

Ať už máte gril na dřevěné uhlí, plynový, elektrický nebo keramický, užijte si s ním, se svou rodinou a svými přáteli krásné jaro a léto.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Grilovací sezóna je za dveřmi. Jaké koření budete určitě potřebovat?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: grilovací, sezóna, dveřmi., jaké, koření, budete, určitě, potřebovat?.

Kde najít informace



×