Žemlovka s rozinkami recept
Pečená voňavá žemlovka s rozinkami. Dobrý nápad, co říkáte?
Předehřejeme si troubu na 150°C. Mísu na pečeni si vytřeme kouskem másla.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 10 ks pečivo – rohlík
- 0,5 ks citrón - kůra
- pravé máslo
- 5 dkg rozinky
- 3 ks vajíčka
- skořice – mletá
- 0,5 dl polotučné mléko
- 5 ks sladká jablíčka
- 30 dkg tvaroh
- 3 ks cukr – vanilkový
Způsob přípravy
Do jiné nádoby si vyklepneme dvě celá vajíčka a zalijeme polotučným mlékem. Metličkou vyšleháme. Osladíme dvěma sáčky vanilkového cukru.
Jablíčka si umyjeme, oškrabeme slupku a vykrojíme střed. Pokrájíme a obalíme v cukru. Na prkénku si pokrájíme den staré pečivo. (např. rohlíky) Pět pokrájených rohlíků namáčíme ve směsi mléka a vyskládáme do máslem vytřené nádoby. Navrch dáme jablíčka. Přidáme rozinky a okořeníme voňavou mletou skořicí.
Citrón vydrbeme a kůru nastrouháme. Vyklepneme si jedno vajíčko a oddělíme žloutek od bílku. Jako první vyšleháme sníh z bílku. Žloutek si metličkou vymícháme s polotučným mlékem. Osladíme ho vanilkovým cukrem, přisypeme kůru z citrónu a přidáme do tvarohu spolu s vyšlehaným sněhem.
Na jablíčka nandáme tvarohovou směs. Nahoru přijdou zbylé, pokrájené rohlíky, namáčené ve směsi mléka. Ozdobíme kousky pravého másla a dáme péci na zhruba třičtvrtě hodiny. Průběžně kontrolujte. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.