Rybí vývar recept
Tento vývar je populární zejména v zemích, které disponují mořem. Ale ochudit se o něj nemusíme ani u nás. Rybí vývar můžeme podávat se zeleninou, ale hodí se i jako základ pro přípravu dalších polévek nebo omáček. K jeho vyhotovení se hodí náš tradiční kapr, ale také ryby jako treska nebo candát.
Ingredience receptu
- 1 kg rybích kousků (hlavy bez žáber, odřezky, kosti, kousky masa)
- 2 středně velké mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 čerstvý fenykl
- 1 menší pór
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 ml suchého bílého vína
- ½ citronu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 sušené bobkové lístky
- 3 - 4 hřebíčky
- 1 lžíce celého pepře
Způsob přípravy
Kousky ryby nasekáme na středně velké kusy, pečlivě je opláchneme a necháme okapat.
Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme nahrubo. Šalotku i česnek očistíme a nakrájíme nadrobno.
Ve větším hrnce rozehřejeme olej, přidáme k němu šalotky, česnek a zeleninu, zmírníme plamen a 2 - 3 minuty restujeme.
Pak přidáme rybí kusy a krátce vše podusíme. Směs podlijeme vínem, necháme minutu probublat a přilijeme 2 l studené vody.
Citron - nejlépe v bio kvalitě - omyjeme, osušíme a přidáme do hrnce, stejně jako opláchnuté snítky tymiánu a koření.
Směs přivedeme pomalu k varu, odstraníme pěnu a snížíme teplotu. Vývar necháme hodinu až dvě táhnout, přičemž během varu sbíráme pěnu.
Hotový vývar přecedíme přes síto a bylinky i rybu vyhodíme.