Smažený řízek z vepřové krkovice recept
Tahle česká klasika k naší kuchyni prostě patří. Pokrmy připravované smažením sice nejsou podle zásad zdravé výživy, ale párkrát za rok si může \"zahřešit\" každý. Řízek z vepřového masa je díky většímu obsahu tuku navíc o něco šťavnatější než ten z kuřecího, a tím i o něco chutnější.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 řízky z krkovice
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- pepř
- Na trojobal:
- 1 - 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 150 g strouhanky na obalení
- olej na smažení
Způsob přípravy
Řízky z vepřového masa zakryjeme potravinovou fólií a naklepeme. Okraje na několika místech nařízneme ostrým nožem. Maso osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a posypeme drceným kmínem.
Nyní si nachystáme vše pro obalování. Potřebovat budeme 3 hluboké talíře. Do prvního z nich nasypeme mouku, ve druhém rozšleháme vejce a do třetího nasypeme strouhanku. Řízky obalujeme nejprve v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme je dozlatova v dostatečném množství oleje na pánvi, asi 4 - 5 minut z každé strany. Během smažení pánví pohybujeme, aby se do tuku dostal vzduch. Řízky budou díky tomu křehčí.
Smažené maso necháme chvilku okapat na papírové kuchyňské utěrce, aby se zbavilo přebytečného tuku a pak servírujeme s vařeným bramborem nebo kaší a zeleninovou oblohou.