Tipy jak pečovat o kuchyňské nože

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Kvalitní, ostrý nůž je v kuchyni nepostradatelnou pomůckou. Aby si co nejdéle udržel své vlastnosti, je třeba o něj patřičně pečovat. Nakrájet maso, zeleninu nebo ovoce tupým nožem, je totiž hotové utrpení.

Výběr nože

Filetovací, špikovací, na zeleninu, ovoce, nože vykrajovací, loupací, vykošťovací… Druhů je spousta, ale jak se v nich vyznat? Kdo si chce výběr ulehčit a ušetřit místo v kuchyni, ten ať sáhne po univerzálním kvalitním noži, s nímž lze bez problémů krájet maso i zeleninu. Stačí si jen vybrat správnou velikost a materiál, z něhož bude tento nepostradatelný pomocník vyrobený.

Na výběr jsou nože klasické, tedy nerezové, které se pyšní krásným a kvalitním ostřím i dlouhou životností nebo nože keramické. Ty sice vydrží podstatně kratší dobu než jejich nerezoví kolegové, zato ale uchovávají v ovoci a zelenině vitamíny a bez výčitek je lze mýt v myčce. Nejsou však příliš vhodné pro krájení větších kousků masa, či tvrdších potravin. 

Správné použití

Důležitý je též správný úchop nože. Dle vzoru profesionálů by měl palec objímat jednu stranu rukojeti a prostředníček s ukazováčkem druhou. 


Také technika krájení hraje roli. Nožem pohybujte ideálně směrem nahoru a dolů, ne do stran. K tomuto pohybu nejsou nože uzpůsobeny. 

Čištění

Nůž by se měl očistit ihned po použití. I když je v návodu uvedeno, že je nástroj vhodný do myčky, raději ho myjte v ruce. Přípravky do myčky, ale i některé agresivnější prostředky pro mytí v ruce, totiž mohou nůž poškodit. Na čepeli i nýtech na rukojeti se mohou objevit rezavé flíčky, které nástroj znehodnotí. Pokud přeci jen uložíte nůž do myčky, pak nejlépe čepelí vzhůru, aby voda mohla snadněji odtékat a napáchala co nejméně škody. 

Skladování

Vlhké prostředí a nože se nemají rádi, proto je nikdy nenechávejte ležet ve dřezu. Nástroje po umytí utírejte vždy do sucha a skladujte na suchém místě. Nejlépe samostatně, každý zvlášť, ne hromadně v šuplíku, protože by mohlo dojít k jejich poškození. 

Ostření

Jen ostrý nůž je dobrý nůž. K jejich ostření se nejčastěji používá brusný kámen, který je třeba před použitím namočit do vody nebo pořádně navlhčit. Čepelí pak rovnoměrně táhneme po brousku nebo ji ostříme za pomoci krouživých pohybů. Nůž je dobré ostřit v době, kdy není úplně tupý, je to o dost snazší.



Steaky s  třešňovou omáčkou

Steaky s třešňovou omáčkou


Maso na steaky krájíme větším nerezovým nožem na velkém dřevěném nebo plastovém prkénku.


Melounová sangria s příchutí zázvoru

Melounová sangria s příchutí zázvoru


Meloun do tohoto lahodného letního nápoje skvěle nakrájíme keramickým nožem.


Pomerančový džus s mrkví

Pomerančový džus s mrkví


Nápoj plný vitamínů se skvělým vedlejším efektem. Pravidelnou konzumací mrkve dostane pokožka krásnou barvu.


Domácí ledový čaj

Domácí ledový čaj


Je jako stvořený pro horké dny. Na ledové kostky vezměte sekáček nebo silnější nerezový nůž.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tipy jak pečovat o kuchyňské nože, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Tipy jak pečovat o kuchyňské nože.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: tipy, jak, pečovat, kuchyňské, nože.

Kde najít informace



×