Kimchi: korejská kvašená pochoutka, která prospívá zdraví
Ke korejské kultuře patří kimchi podobně jako rýžové knedlíčky či nudlové pokrmy. Jeho základ tvoří kvašené pekingské zelí, které se nakládá společně s chilli papričkami, rybí či sojovou omáčkou a dalšími ingrediencemi. Pikantní kimchi je korejským národním pokrmem a nepostradatelnou složkou jídelníčku. I v Evropě si tento pokrm získal velkou oblibu, protože kromě výrazné chuti přináší i řadu dalších, zdravotních benefitů.
Proces kvašení zeleniny není žádná novinka. Používal se už v době před naším letopočtem a postupem času se technika této úpravy zeleniny zdokonalovala. V Českých zemích je hitem mezi kvašenou zeleninou kysané zelí, které se připravuje z bílého zelí. Proces fermentace kimchi je mu hodně podobný, i zde jde hlavně o mléčné kvašení, jen ingredience se liší.
Bakterie pro zdraví
V asijských zemích má fermentovaná zelenina velmi silnou tradici, protože se jedná o praktický způsob, jak prodloužit její použitelnost. Kvašená zelenina je bohatým zdrojem vitamínu C i vitamínů skupiny B, a tak hodila se hlavně v době korejské zimy, která umí být pořádně tvrdá. Korejcům však chutná po celý rok a milují ji tak moc, že se bez ní prakticky neobejdou. To dokládá i jedno lidové přísloví: "Muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimchi."
Během fermentace dochází k množení bakterií mléčného kvašení, díky kterým se i z běžně hůře stravitelného zelí stane pochoutka, kterou náš trávicí systém zvládne bez problémů zpracovat. Bakterie v kvašené zelenině, tedy i v kimchi, podporují střevní mikroflóru, správnou činnost střev a usnadňují trávení. Laicky řečeno suplují přípravky z lékárny, které se k těmto účelům běžně prodávají. Fermentovaná zelenina je všeobecně zdraví velmi prospěšná, protože posiluje imunitní systém a podporuje trávení. I proto slaví v posledních letech takový boom.
Korejské kimchi v české kuchyni
V tradiční korejské variantě kimchi se používá jako dochucovadlo česnek, cibule, rybí omáčka, paprika, chilli, sůl… V české variantě se rybí omáčka často nahrazuje omáčkou sojovou, která je pro naše jazýčky o něco příjemnější.
Příprava kimchi není nijak komplikovaná a rozhodně stojí za vyzkoušení. Pekingské zelí se rozpůlí nebo rozčtvrtí, nasolí a nechá vykapat. Pak se sůl trochu umyje a připraví se pasta, jejíž základ tvoří rýžová mouka, rybí či sojová omáčka, chilli, mrkev, cibule, česnek, bílá ředkev a zázvor. Vzniklou směsí se zelí natře, uloží do soudku či kvasné nádoby a nechá několik týdnů pracovat.
Kimchi se dá servírovat vpodstatě ihned jako salát, ale je to škoda, protože bez fermentace přijdeme o mnoho benefitů, které tento skvělý pokrm jinak nabízí.
Kimchi
Korejské kimchi bývá občas pořádně pikantní, vy si však může množství chilli upravit podle vlašní chuti.
Kimchi z červené řepy
Nejen z pekingského zelí se připravuje tento báječný pokrm. Populární je také z červené řepy, která dodá tělu důležité minerální látky.
Kimchi z bíle ředkve
Také bílá ředkev je při výrobě kimchi skvělou alternativou k pekingskému zelí. I ona dodá tělu spoustu vitamínů a posiluje imunitní systém.
Kysané zelí s červenou řepou
Zelí je oblíbenou přílohou i v české kuchyni a dá se kombinovat s dalšími druhy zeleniny, třeba červenou řepou.
Kachna na medu a víně s červeným zelím
Sváteční oběd, který je sice trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to!