Steaky s třešňovou omáčkou recept
Steaky s třešňovou omáčkou nás osloví tou výtečnou kombinací chutí vína, sladkých třešní a propečeného masa. Steaky můžeme podávat také se šťouchanými brambory, chutnají tak výborně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 hovězí steaky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku jemně nakrájené šalotky
- 1 hrnek sladkých třešní
- 1 usušená hvězdička anýzu se semeny
- 3/4 hrnku suchého červeného vína
- 1 lžíce másla
- vhodná příloha:
- dušené zelené fazolky
- dijonská hořčice
Způsob přípravy
Steaky s třešňovou omáčkou nás osloví tou výtečnou kombinací chutí vína, sladkých třešní a propečeného masa. Steaky můžeme podávat také se šťouchanými brambory, chutnají tak výborně. Velkou litinovou pánev s olivovým olejem zahřejeme na vysokou teplotu. jednotlivé porce masa osolíme, opepříme a vložíme do rozpáleného tuku. Opékáme 4 minuty, pak je obrátíme a znovu opékáme asi 5 minut, podle toho, jak propečené je chceme mít. Hotové steaky vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
Snížíme teplotu plotny a do pánve dáme nadrobno nasekanou šalotku. Za stálého míchání ji osmahneme až zesklovatí. Pak k ní přidáme sušený anýz a třešně pokrájené na poloviny. Po 1 minutě přilijeme víno a povaříme ho asi 3 minuty, až se částečně odpaří a omáčka zhoustne. Nyní z omáčky odstraníme anýz, přidáme máslo a pěkně promícháme. Na talíři pak každou porci steaku přelijeme třešňovou omáčkou.