Svatomartinské posvícení: dobroty, které prověřil čas

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Ke svatému Martinovi tradičně patří masová pečínka z opeřence, konkrétně z husy. V tento svátek se však podávaly pokrmy nejen masité, ale také sladké. Co nesmělo na sv. Martina chybět na stole?

K datu 11. listopadu se váže hned několik tradic, které jsou spojené s oblíbeným světcem, ale také s mladým vínem. V tento den se slaví svátek svatého Martina, který býval římským vojákem. Když se s žebrákem podělil o svůj vojenský plášť, v noci se mu zjevil Kristus a Martin prozřel. Opustil vojenskou službu, přijal křest a žil velmi skromně. Domov našel u města Poitiers, kde založil klášter a v roce 371 byl zvolen biskupem v Tours. Za svého života se těšil veliké úctě a skonal kolem roku 397. Martin se stal patronem vojáků, žebráků, ale také koní a řemeslníků, kteří mají s koňmi co dočinění. Světec je považován za ochránce zvířat, tedy i hus.

Zima se blíží

Podle kalendáře zima nastává o zimním slunovratu, který letos připadá na 21. prosince. Sníh a teploty pod nulou se však často objevují už před slunovratem a v hospodářském roce platil za začátek zimy právě svátek svatého Martina, jak dokládají i některé pranostiky.

Na svatého Martina pláče husí rodina

Pečená martinská husa je pokrm, který se podává od 15. století až do dnešních dob. Jen už v něm není tolik symboliky jako v dobách dávno minulých. A proč se jí zrovna husy? S tím jsou spojeny legendy o Martinovi a jeho jmenování biskupem. Martin údajně o takovou poctu příliš nestál a chtěl dál zůstat v ústraní. Před církevní delegací se proto ukryl v husníku, kde ho však vyplašené husy svým kejháním prozradily. Další z legend praví, že hlasité husy jednou překazily Martinovo kázání. Za tyto skutky si prý opeřenci zaslouží jít ve svátek svatého Martina na pekáč.


Sladké pečené dobroty

Pekly se však nejen husy, ale také sladké dobroty, konkrétně rohlíky. Přezdívalo se jim také rohy nebo podkovy, protože tvarem připomínaly rohy dobytka nebo podkovy koně svatého Martina. Rohlíky se zpravidla plnily mákem či povidly. V nedělním díle pořadu Herbář se pekly s náplní ořechovou a kakaovou, tak se nechte inspirovat.

Recept na svatomartinské rohlíky

Suroviny na těsto: 200 g studeného másla, 200 g čerstvého sýru, 250 hladké mouky, špetka soli

Suroviny pro ořechovou náplň: 200 g vlašských ořechů, 1 – 2 lžíce meruňkové marmelády, mletá skořice, mletý hřebíček

Suroviny pro kakaovou náplň: 100 g kakaa, 100 g cukru, 100 g másla

moučkový cukr pro ozdobu


Postup:

1. Do velké mísy nastrouháme máslo, přidáme sýr, mouku, sůl a směs krátce prohněteme. Těsto zabalíme do fólie nebo pečícího papíru a uložíme na chvíli do lednice.

2. Ořechy nameleme a v misce je smícháme s marmeládou a kořením. V jiné misce promícháme povolené máslo, kakao a cukr do tužší pomazánky.

3. Vychlazené těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl na pomoučeném vále vyválíme do placky. Jednu placku potřeme ořechovou a druhou kakaovou náplní. Každou placku rozřízneme na dvanáct výsečí a od širšího konce ke špičce smotáme rohlíček.

4. Troubu předehřejeme na 180°C. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10 – 15 minut. Lehce vychlazené pečivo pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.




   

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa


Tento pokrm je sice tučný, ale jednou do roka si ho můžeme dopřát s klidným svědomím.


Ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky


Nejen na Vánoce chutnají ořechové rohlíčky. Vedle martinských si je klidně můžete připravit už na svatého Martina.


Kachna na medu a víně s červeným zelím

Kachna na medu a víně s červeným zelím


Kachna je dalším opeřencem, který sice má tučnější maso, ale výtečně chutná. Třeba na víně, s červeným zelím.


Rumová piškotová bábovka

Rumová piškotová bábovka


Komu se nechtějí motat rohlíčky, může na martinské posvícení připravit tuto sváteční bábovku.


Játrová paštika z kuřecích jater

Játrová paštika z kuřecích jater


Také paštiky patří na martinskou tabuli, ať už ty husí nebo například kuřecí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Svatomartinské posvícení: dobroty, které prověřil čas, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: svatomartinské, posvícení:, dobroty,, které, prověřil, čas.


×