Sladké recepty do hrnečku: vyzkoušejte skořicové šneky
Pro ty, které občas přepadne chuť na sladké, ale nechtějí příliš hřešit, jsou tu recepty do hrnečku. Malá porce dobroty uspokojí touhy mlsálků, a když se přidá koření jako skořice či kardamom, je dokonalý podzimní dezert na světě.
Pro výrobu hrníčkových receptů je třeba mikrovlnná trouba, díky níž výroba sladkostí zabere jen pár minut. I když se vedou diskuze o tom, zda jsou potraviny ohřáté v tomto domácím spotřebiči zdraví škodlivé či ne, vědecké studie zatím přímo neprokázaly negativní vliv jídla z mikrovlnky na člověka. Pokud jste jen občasní uživatelé tohoto výdobytku 40. let minulého století, není třeba panikařit. Mikrovlnná trouba ušetří čas a hodí se i pro pokrmy z hrníčku, které lze servírovat jako rychlou snídani, svačinu či pohoštění ke kávě pro nečekanou návštěvu.
Pokud však používání mikrovlnky odmítáte, lze připravit dezerty z hrníčku i v klasické troubě, jen je třeba počítat s časem navíc. Inspiraci lze čerpat v receptech níže.
Skořicoví šneci
Jejich lákavá sladká vůně navodí domáckou atmosféru a pohodu. Recept na sladké šneky naplněné nátěrkou se skořicí a kardamomem pochází ze Švédska, kde jejich obliba raketově stoupla po 1. světové válce. Šneci se stali populárním dezertem nejen ke kávě a dnes mají i svůj vlastní den, který připadá na 4. října.
Dezert se dostal i za hranice severské země a zakoupit ho lze také v mražené podobě, a to nejen v oblíbeném švédském obchodním domě s nábytkem. Protože skořice a kardamom jsou koření, které prohřívá organismus a jejich vůně navozuje příjemné pocity, jsou skořicoví šneci skvělým podzimním dezertem.
Bleskový recept na skořicového šneka do hrnečku
Potřebujete tyto suroviny:
Na těsto je třeba: 60 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce mléka, 1 lžička vanilkového cukru, 1,5 lžíce změklého másla
Pro náplň a glazuru: 1 lžíci změklého másla, 2 lžíce třtinového cukru, půl lžičky skořice, 40 g moučkového cukru a lžíci mléka
Postup:
1. V míse smícháme ingredience pro těsto a vypracujeme ho. Na pracovní ploše z něj vytvarujeme užší obdélník a uhladíme ho. Těsto se dost lepí, tak je třeba příliš netlačit, aby šlo později oddělit od plochy.
2. Nyní si připravíme náplň. Smícháme třtinový cukr, máslo, skořici a náplň natřeme na těsto. Obdélník zarolujeme a vložíme do tukem vymazaného hrnečku. V mikrovlnné troubě ho pečeme přibližně 90 sekund. V mezičase smícháme moučkový cukr s mlékem a vytvořenou glazurou ozdobíme hotového šneka.
Hrnečkový dezert z trouby
Pro 4 porce je třeba: 40 g másla, 2 vejce, 30 g krupičky, 250 g odtučněného tvarohu70 g moučkového cukru, 2 lžičky strouhané citronové nebo limetkové kůry
Postup:
1. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu a postupně do něj přidáváme 50 g moučkového cukru. Máslo necháme rozpustit.
2. V míse smícháme tvaroh, žloutky, kůru, zbytek moučkového cukru a krupičku. Pak vmícháme rozpuštěné máslo a nakonec sníh.
3. Středně velké hrnečky vymažeme máslem a naplníme je směsí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C, přibližně 25 – 30 minut. Hotový dezert poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme. Skvělým doplňkem je ovocný kompot.
Zdroj: brigitte.de, severskydum