Top jarní saláty pro zdraví i očistu těla
Světla i tepla venku přibývá a organismus už není třeba dopovat tak hutnými a vydatnými pokrmy jako v zimě. Na řadě je odlehčení jídelníčku, a protože jaro hraje barvami, může to být pestré i na talíři. Saláty jsou proto pro období jara ideální. Nejsou příliš kalorické, ale přesto zasytí a tělu dodají potřebnou porci vitamínů i vlákniny.
Nabídka zeleniny v supermarketech sice v zimě není malá a potravinám v regálech nelze upřít velikost ani barvu. Kde však pokulhává, je chuť. To se ale s příchodem teplých dnů mění, proto je dobré sledovat kalendář sezónní zeleniny. Takové potraviny budou o něco levnější a hlavně chutnější.
Co na jaře nakupovat a pěstovat?
Mezi jarní zeleninu patří především ředkvičky, špenát, rané brambory, mrkev, chřest i spousta druhů zelených listových salátů. V zimě nemáme na saláty většinou příliš chuť, protože organismus ochlazují, což je v chladném období roku nežádoucí. S příchodem jara se to však mění a na pořadu je očista těla a odlehčení stravy. Saláty jsou nyní příjemným zpestřením jídelníčku a připravit se dají v mnoha variacích. Stačí si jen vybrat ze stovek receptů nebo popustit uzdu fantazii.
Salát s polníčkem
Polní salát neboli polníček je listová zelenina, která má příjemně oříškovou chuť a celkem snadno se dá kombinovat s dalšími plodinami. Polníček nebo také kozlíček je považovaný za jeden z nejzdravějších salátů vůbec, hlavně díky vyššímu obsahu vitamínu C a vitamínů řady B, včetně kyseliny listové. Jako základ jarního salátu je proto polníček ideální.
Budete potřebovat: 500 g polníčku zbaveného kořínků, 150 g vlašských ořechů, 1 – 2 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce balzamikového octa, lžičku polotučné hořčice, lžičku medu, sůl, pepř a bobuloviny – borůvky nebo maliny (volitelně)
Postup: salát pečlivě propláchneme, necháme okapat a nasypeme do mísy společně s umytými borůvkami nebo malinami. Ořechy nahrubo nasekáme a salát jimi zasypeme. V misce smícháme hořčici, med, olej, ocet, sůl a pepř. Dresink dle potřeby dochutíme. Kdo má rád sladší pokrmy, přidá med apod. Salát přelijeme zálivkou a podáváme jako přílohu k masu nebo předkrm.
Salát z raných brambor
Tento salát je díky bramborám o něco hutnější a lze ho podávat i jako hlavní chod. Čerstvé ředkvičky se postarají nejen o ostrost pokrmu, ale také o příjemně křupavý efekt.
Budete potřebovat: 1000 g raných brambor, 1 šalotku, 2 - 3 lžíce olivového oleje, 2 – 3 lžíce bílého vinného octa, 2 lžičky ostřejší hořčice, 1 salátovou okurku, svazek ředkviček, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, trochu zeleninového vývaru, petrželku na ozdobu, pepř a sůl
Postup: očištěné a uvařené brambory neloupeme, nakrájíme je na středně velké kostky a dáme do větší mísy. Šalotku najemno nakrájíme. V hrnci zahřejeme olej a šalotku na něm krátce orestujeme. Základ zalijeme vývarem, přidáme ocet, hořčici, vše promícháme a přibližně minutu povaříme. Teplou zálivku nalijeme na brambory a necháme je hodinu až dvě odpočívat a nasávat chutě. Během této doby brambory několikrát promícháme. Do salátu přidáme nadrobno nakrájenou okurku, na kolečka pokrájené ředkvičky, hrášek, vše promícháme a ochutíme solí, pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Bylinky, co mají sílu
Také bylinky mají na jaře velkou sílu a pokrmům dodají barvu, vůni i chuť. Do salátů se skvěle hodí například bazalka či petrželka, které mají sezónu už od března. Zapomínat bychom neměli ani na řeřichou setou, která je typická svou ostrou vůní a štiplavou chutí. Konzumace řeřichy přináší lidskému tělu mnoho benefitů, protože pročistí játra, žlučník, ledviny i krev. V Asii je dokonce považovaná za afrodisiakum, které zvyšuje mužskou potenci!
Řeřicha se hodí do pomazánek i do salátů. U nás doma ale nejvíce chutná jako posypka na čerstvý chléb namazaný máslem.

Pomazánka z řeřichou
V jarní pomazánce by neměla chybět řeřicha. Tato úžasná rostlinka pokrm navíc skvěle dochutí.

Jarní závitky v rýžovém papíru
Asijská kuchyně bývá laděná na lehčí notu, než například ta česká. Jarní závitky plné zeleniny jsou skvělým předkrmem nebo zákuskem.

Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky
Lehký jarní pokrm, jehož základ tvoří zelenina a chutné knedlíčky ovoněné bylinkami.