Pohanka – nadčasová potravina s neocenitelnou přidanou hodnotou
Pohance se říká zimní královna. Je to proto, že pohanka zahřívá, protože je plná živin a vlákniny. Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny, což znamená, že má stejné vlastnosti a využití jako běžné obiloviny, ale botanicky se řadí do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny, mezi které se třeba řadí quinoa nebo amarant, jsou přirozeně bezlepkové, a tak je ocení zejména lidé trpící celiakií nebo ti, kteří se chtějí lepku ve své stravě vyhnout.
V kuchyni má pohanka stejnou funkci jako ostatní obiloviny. Používá se jako klasická příloha, na zavářku do polévek, přidává se do pečiva, do plněných paprik nebo karbanátků. Pohanku můžete i namlít jako mouku. Množství takto použité pohanky bývá stejné jako u běžné mouky.
Z pohledu výživového je pohanka bezpochyby velmi kvalitní potravina. Cení se hlavně pro bohatý zdroj vlákniny, které obsahuje 11 až 12 %. Tato hodnota je ještě vyšší, než mají celozrnné obiloviny. Navíc aminokyseliny obsažené ve vláknině se zde vyskytují pro člověka v optimálním poměru. Vláknina (rozpustná) velmi pomáhá správnému fungování střev díky tomu, že funguje jako živina pro střevní mikroflóru. Pomáhá v prevenci srdečně-cévních onemocnění, ředí vysoký cholesterol v krvi. Potraviny s pohankou rovněž spolehlivě zasytí, a to dokonce v menším množství než běžná průmyslově vyráběná bílá mouka.
Rutin – přičinlivý antioxidant
Výjimečnost pohanky spočívá hlavně ve výskytu rutinu (vitamin P). Ten velmi efektivně zvyšuje pružnost cév a tím posiluje jejich stěny. Dále zabraňuje tvorbě krevních sraženin, snižuje riziko infarktu, embolie a tak dál. V poslední době vědci zveřejňují informace, že rutin dokáže také snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Rutin v těle výborně spolupracuje s vitaminem C, a tak jej nezapomeňte doplňovat spolu s konzumací pohanky.
Pohanka je bezlepková
Jak už bylo řečeno, pohanka je vhodná pro celiaky a lidi trpící alergií na lepek. Pohanku lze konzumovat v klasické pevné formě v podobě oloupaných krup, ale i namletou na mouku. Pro celiaky jde o nejvhodnější volbu. Na rozdíl od rýžové nebo kukuřičné mouky totiž pohanková mouka obsahuje o dost vyšší množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek.
Pohanka a její použití
Pohanka je mimo jiné charakteristická pro svoji typickou výraznou chuť. Pokud tedy nejste na pohanku zvyklí, nejprve ji kombinujte s ostatními druhy mouky. A když si ji ani tak neoblíbíte, vyzkoušejte ji třeba na zahuštění polévky nebo omáčky, kdy se její výrazná chuť vařením rozmělní, ale jídlo bude o řád zdravější.
Pohanková mouka je nedílnou součástí asijských soba nudlí, které jsou tak přiměřenou náhradou pšeničných nebo rýžových nudlí. Vyzkoušejte třeba soba nudle v kombinaci s kořenovou zeleninou a tofu. Nudle vařte 3 až 5 minut, jsou opravdu rychle hotové. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a dozlatova osmahněte na oleji, přidejte tofu, osolte a přidejte svoje oblíbené bylinky. Jelikož jde o asijské jídlo, tak se k tomu bude hodit třeba rybí omáčka nebo sójová omáčka.
Pohanka – stálice ruské kuchyně
V Ruské federaci tvoří pohanková mouka až 20 % celkové spotřeby cereálií. Samotná pohanka se konzumuje jako kaše. A to dvěma způsoby. V případě prvního z nich se pohanka uvaří ve vodě. Do ní se přidá olej, nasekané, bylinky, orestovaná cibulka s houbami. Někdy se do pohankové kaše přidává i výpek z masa nebo vejce. Může jít o samostatné jídlo i přílohu. U druhého způsobu se pohanka vaří v mléce a kaše má potom stejné využití jako ovesná kaše. Velmi chutná a výživná je s ovocem, oříšky nebo semínky. Zdravější snídani už nevymyslíte.
Pohanka má zkrátka při využití v kuchyni široký potenciál. A když k tomu připočítáte její nutriční hodnoty a množství zdraví prospívajících složek, vyjde vám z toho téměř superpotravina.

Pohankový koláč
Perfektní příklad využití pohankové mouky představuje tento recept na pohankový koláč

Pohankové placky
Další ze základních receptů, který mají ve svém základu pohankovou mouku, jezte s čímkoliv, co máte rádi.