Velikonoční nádivka recept
Velikonoční nádivka voní jarními bylinkami a oznamuje příchod jara. Vláčná a křupavá pochoutka, která ani nepotřebuje další přílohy, i plnohodnotné jídlo třeba s bramborami nebo jen tak na chleba. Věděli jste například, že velikonoční nádivka má vícero pojmenování? Svítek, sekanice, sekaná nebo lidově hlavička. A proč hlavička? Do nádivky se dříve dávalo maso z hlavy telete. Velikonoční nádivka rovněž obsahuje něco zeleného, nějaké zelené byliny, například kopřivy, aby se tímto uvítala probouzející se příroda.
Velikonoční nádivka není nijak složitá na výrobu ani na ingredience, kterých ale v receptu není málo. Velikonoční nádivka se dá jíst i nastudeno, třeba jako svačinka.
Ingredience receptu
- 400 g vařeného uzeného masa
- 2 lžíce másla
- 9 rohlíků
- 6 vajec
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžíce drobně nakrájené zelené petrželky
- 1 lžíce nakrájené pažitky
- sůl
- mletý černý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 2 dcl mléka
- hrst nasekaných mladých kopřiv
Způsob přípravy
Velikonoční nádivka voní jarními bylinkami a oznamuje příchod jara. Vláčná a křupavá pochoutka, která ani nepotřebuje další přílohy.
Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme je mlékem ve kterém jsme rozšlehali vejce s muškátovým oříškem, špetkou soli a pepře. Když se mléko do rohlíků vsákne, lehce je vymačkáme a zbylé mléko slijeme. Vařené uzené maso nakrájíme na malé kostky a přidáme je do rohlíků. Zároveň do směsi přimícháme zelenou petrželku, kopřivy, pažitku a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme, ochutnáme a podle potřeby můžeme dosolit.
Nádivku rozetřeme do máslem vymazaného pekáče a v troubě předehřáté na 200 stupňů ji upečeme dozlatova. Můžeme ji jíst teplou, ale výborná je i za studena.