Velikonoční mazanec bez lepku recept
Velikonoční mazanec bez lepku je stejně dobrý jako ten s lepkem. A o Velikonocích na něj přece máme chuť všichni.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g bezlepkové mouky Jizerka
- 150 g másla
- 40 g droždí
- 150 g cukru
- 400 ml mléka
- 3 vejce
- 1 citron
- spařené a oloupané mandle
- rozinky
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Ve velké míse smícháme mouku se špetkou soli, zbylým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou. Pak přidáme dvě vejce, změklé máslo, vzešlý kvásek a rozinky. Vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme bochánky, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
Pak je položíme na olejem vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě 45 až 60 minut až se zbarví dorůžova.