Bylinková majonéza recept
Pokrmy s majonézou jsou v české kuchyni velmi populární. Majonézu lze přidat do salátů, ozdobit s ní chlebíčky, ozvláštnit těstoviny a chuť dodá také masu. Nejlepší je majonéza vyrobená doma, protože víte, jaké a jak čerstvé ingredience jste pro její výrobu použili. Základní ingredience pro klasickou majonézu jsou vaječné žloutky, olej a ocet. Připravit ji lze i v bylinkové variantě, s netučným tvarohem. Tato majonéza se hodí například ke studeným rybím či zeleninovým pokrmům.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 žloutky
- 1 lžíce octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 250 ml slunečnicového oleje
- bílý pepř
- špetka kajenského pepře
- worcesterská omáčka na dochucení
- sůl
- 100 g netučného tvarohu
- 2 lžíce najemno nasekaných bylinek
Způsob přípravy
Žloutky utřeme dohladka s octem, hořčicí, solí a pepřem. Ke směsi postupně zašleháváme olej. Nakonec majonézu dochutíme trochou worcesterské omáčky. Vznikne omáčka, z níž do receptu použijeme 100 g. Zbytek uložíme do lednice pro jiné využití.
K oddělené části majonézy přidáme tvaroh, nasekané bylinky a vše pečlivě promícháme. Směs dochutíme solí a kajenským pepřem.