Dýňový koláč recept
Ideální pochutina na podzimní počasí Dýňový koláč. Celá rodina si moc pochutná!
Připravíme si korpus, který vytvoříme z listového těsta.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 žloutek
- 400 g nakrájené dýně
- 140 ml šlehačky
- 150 ml vody
- 80 g cukru
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra
- mletý zázvor
- skořice
- 4 žloutky
Způsob přípravy
Ideální pochutina na podzimní počasí Dýňový koláč. Celá rodina si moc pochutná! Připravíme si korpus, který vytvoříme z listového těsta. Listové těsto si připravíme tak, že smícháme mouku, žloutek a nakrájené máslo. Pořádně promíchámé aby bylo těsto kvalitní. Rozválíme těsto a vložíme do formy na koláč. Na 20 minut dáme formu s listovým těstem odležet do lednice. Vyhřejeme toubu na 180°C. Vložíme formu s těstem a pečeme cca 8 minut. Dýni, která je nákrájená na malé kousky, uvaříme v hrnci ve vodě do měkka.
Necháme vychladnout. Vodu můžete doplnit dle pořeby (né moc) a rozmixujeme na dýňové pyré. Hotové dýňové pyré smícháme s rumem, cukrem nastrouhanou citronovou kůrou, mletým zázvorem a skořicí. V jiné misce si vyšleháme žloutky a šlehačku dohromady. Poté přidáme do pyré. Hotovou dýňovou směs rovnoměrně nalijeme na korpus z listového těsta. Pečeme při 180°C po dobu asi 40 minut. Po pečení necháme vychladnout v troubě. Dýňový koláč ozdobíme šlehačkou a můžeme podávat.