Jak udělat správnou domácí majonézu?
Udělat správnou a lahodnou domácí majonézu není žádný velký kumšt pokud známe ty správné fígle. Naše domácí majonéza bude lahodná, jemná a ve správné konzistenci, pokud ji budeme připravovat z ingrediencí, které mají stejnou takřka pokojovou teplotu. Proto je úplně nejdůležitější včas vyndat vejce z ledničky a to i na pár hodin předem.
Hned na počátku je velmi dobré do žloutků přidat pepř, sůl i ocet, nebo trošku citrónové šťávy. Následně slunečnicový olej. Přidáme-li i malé množství hořčice, bude naše majonéza konzistenčně krásně jemná a vazká. Tu je dobré přidat ještě před olejem a šleháním. Nejlepší je na šlehání ruční metlička. Posílíte svaly a vaše majonéza bude jemná a lahodná.
Pokud se nám ale přece jenom stane, že se nám majonéza srazí, rychle napevno rozšleháme žloutek s troškou soli a pak postupně po malých kapkách přidáváme sraženou majonézu a přimícháváme. Majonéza získá znovu tu správnou jemnost, jakou u ní právě chceme mít.