Vepřové výpečky se zelím recept
Vepřová plec patří mezi oblíbené druhy masa, protože není tak tučná a dá se použít jak k pečení, tak k dušení. Výtečné jsou z plecka například výpečky, které báječně chutnají v kombinaci s červeným nebo bílým zelí a bramborovým knedlíkem.
Ingredience receptu
- 600 g vepřové plece
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- mletý černý pepř
- sůl
- Na zelí:
- 400 g červeného zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 - 2 lžíce krupicového cukru
- 1 - 2 lžíce octa
Způsob přípravy
Maso umyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kostky, které dáme do mísy. Nakrájené plecko osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku, který vetřeme do masa. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a maso necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Připravíme si pekáček, do něhož vložíme maso a nahrubo nakrájenou cibuli, kterou s masem promícháme. Směs posypeme kmínem, přidáme dvě lžíce sádla a maso podlijeme trochou vody. Troubu předehřejeme na 160°C a kostky plecka budeme péct přibližně dvě hodiny.
Nyní se pustíme do přípravy zelí. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme najemno. Zelí pokrájíme na tenké proužky.
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme nejprve cibuli, po chvíli přidáme zelí, které dochutíme cukrem, solí, kmínem a podusíme doměkka. Nakonec přidáme ocet.
Výpečky servírujeme se zelím a bramborovým knedlíkem.