Švestková klevela recept
Staročeská klevela je vlastně takový druh marmelády, která se ale připravuje šetrnějším způsobem, než klasická varianta. Klevela je o něco tekutější, tak trochu připomíná kaši nebo pudink a je skvělým doplňkem k moučníkům. Dá se použít i pro přípravu koktejlů nebo ovocných knedlíků. Klevelu lze krátce zavařit nebo ji připravit k okamžité spotřebě. U této varianty je recept trochu odlišný, obohacený o smetanu a škrobovou moučku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg švestek
- 200 - 400 g cukru
Způsob přípravy
Švestky umyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na kousky.
Ovoce nasypeme do hrnce, podlijeme ho pár lžícemi vody a rychle rozvaříme doměkka.
Do změklého ovoce přisypeme cukr a směs asi 5 minut povaříme.
Klevelu plníme do sklenic, které krátce sterilujeme při teplotě 85°C.