Velikonoční vejce: jak je správně barvit a skladovat?
Sváteční pondělí spojené s velikonoční obchůzkou je za dveřmi. O víkendu bude třeba připravit výslužku pro koledníky, jejíž hlavní součástí jsou barvená vejce. Co ale dělat v případě, když nabarvíte více vajec než je třeba nebo koledníci domů přinesou výslužku v podobě košíku plného vajec? Stačí pár triků k tomu, aby nabarvená vajíčka vydržela déle, než skončí svátky.
Velikonoční Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí o týden později nedělí, která se nese v duchu vzkříšení Ježíše Krista. Duchovní část Velikonoc se tím uzavírá a na řadu přichází oslavy, které vyvrcholí v pondělí. Velikonočnímu pondělí se také přezdívá červené, to proto, že červená barva symbolizuje krev Ježíše Krista a právě tímto odstínem se vejce dříve především barvila.
V pondělí přichází na řadu pomlázka, koledování a po poledni dochází ke sčítání "úlovků". Mnohdy se doma sejde více než deset a více vajec najednou a hospodyňky začnou řešit, co s vaječnými přebytky. Představíme vám pár pravidel, pro skladování velikonočních vajec.
Zásady, které je dobré dodržovat:
- Pravidlo číslo jedna – zkontrolovat stav vajíčka. Pokud je skořápka porušená, může dojít k pronikání mikroorganismů a cizorodých látek do potraviny. Hrozí riziko její kontaminace, proto je třeba taková vejce sníst co nejdříve. Ideálně ještě ten samý den.
- Po důkladné kontrole přichází na řadu uskladnění. Natvrdo uvařená vejce vydrží v zadní části lednice až čtyři týdny. Ukládání potraviny do dveří lednice se nedoporučuje, protože vejcím, ani těm vařeným, nedělá dobře kolísání teplot. Pokud je budete skladovat při teplotě 6 – 8 °C, bude vše v nejlepším pořádku. Při delším skladování se doporučuje vajíčka uložit do hrnečku s osolenou vodou a tekutinu pravidelně měnit. Prodloužím se tak doba jejich upotřebitelnosti.
- U natvrdo vařených vajec se povoluje i skladování mimo lednici, a to až po dobu několika dnů. Teplota by se ideálně měla pohybovat do 18°C a opět platí, že musí jít o vajíčka s bezchybnou skořápkou. Kdo však chce mít jistotu, že se vejce nezkazí, ať je raději uloží do chladu.
Jak na barvení vajec
Pro tónování vajíček by se měly používat barvy k tomu určené, které jsou zdraví bezpečné. Po uvaření se vejce zpravidla dává do studené vody, aby vychladlo a lépe se loupalo. V tomto případě však studenou lázeň vynechejte. Teplotní šok totiž otevírá póry na skořápce, jimiž by mohly do vajíčka pronikat cizorodé mikroorganismy. Bez tohoto kroku vydrží vejce déle čerstvé, ideálně uložené v lednici.
Kdo fandí přírodním prostředkům, může vejce nabarvit v hrnci plném cibulových slupek, červené řepy nebo květů bezu černého. Po tomto domácím tónování je vhodné vejce potřít tenkou vrstvou vepřového sádla, která dodá vajíčku lesk a uzavře póry.

Plněné sladké velikonoční košíčky
Dobrota, která ozdobí sváteční stůl. To jsou sladké košíčky s motivy jara!

Veganská velikonoční nádivka
I veganská kuchyně má pokrmy, které se budou na svátečním stole dobře vyjímat.

Velikonoční nádivka z uzeného masa
Nádivka pečená v pekáčku nebo "nacpaná" do opeřence chutná nejlépe právě na Velikonoce.

Tradiční velikonoční šoldra
Recept ze Slezska spojuje kynuté těsto a uzené maso. Hutný pokrm chutná a dobře zasytí.