Podlehněte kouzlu fermentovaných potravin…
Fermentování potravin vychází také z naší české tradice. Fermentování je zábava a váš imunitní systém bude jásat radostí. Díky konzumaci těchto potravin si snížíte hladinu cukru v krvi a nebude vás tolik honit mlsná. Pojďte nahlédnout pod pokličku této delikatesy, kterou když jednou zkusíte již nebudete chtít přestat.
Co jsou fermentované potraviny?
Mléčné kvašení, díky kterému se štěpí laktóza či jiný cukr na kyselinu mléčnou, za nepřítomnosti vzduchu, právě takto vzniká nakládaná zelenina. Octové kvašení, kdy z alkoholu vzniká kyselina octová. Oproti mléčnému kvašení probíhá za přítomnosti vzduchu.
Alkoholové kvašení, kdy z jednoduchých cukrů vzniká ethanol a oxid uhličitý
Procesem fermentace rozumíme dění, během kterého se přeměňují organické látky, nejčastěji sacharidy za účasti mikroorganismů a jejich enzymů, na látky energeticky chudší. Fermentace je většinou anaerobní proces, tedy proces vyznačující se absencí kyslíku. Právě nepřítomnost kyslíku je zcela klíčová pro výrobu kysaného zelí. Oněch druhů fermentace však existuje povícero. Které to budou?
Účinky na naše zdraví
Vysoký obsah živin. Některé z fermentovaných potravin obsahují velmi důležité látky. Jako jednu z méně známých můžeme jmenovat vitamín K2. Tento vitamín je nezbytný pro udržení zdravého srdce, cév a kloubů. Jeho nedostatek může vést k velice závažným chorobám jako je např. rakovina nebo cukrovka. Například čerstvý sýr obsahuje důležitá probiotika a také vitamín K2. Jen 15 g (fermentovaný sýr ze sojových bobů) denně nám může dodat všechen K2, který naše tělo potřebuje. Fermentované potraviny jsou také bohaté na velice důležité vitamíny skupiny B.
Detoxikace. Náš organismus je pod neustálým nátlakem. Příčinou je znečistěné prostředí a škodlivé látky obsažené v mnoha potravinách. Je důležité, abychom tělu pomáhali a pravidelně jej těchto látek zbavovali. Účinným nástrojem detoxikace jsou fermentované potraviny, protože obsahují vysoký podíl prospěšných bakterií. Ty jsou schopny eliminovat širokou škálu toxinů a těžkých kovů, takže je tělo může snáze vyloučit a nemají čas se v něm usadit.
Imunitní systém. Dle nejnovějších vědeckých poznatků se 80% imunitního systému nachází ve střevech. Probiotika hrají klíčovou roli v udržování správného chodu sliznice, která se nachází v trávícím traktu. Její správné fungování je důležité při odstraňování choroboplodných zárodků z těla. Zdraví trávicího traktu je nezbytné pro udržení celkového zdraví a obraně proti nemocem.
Nízká cena. Přírodní probiotika získaná z fermentovaných potravin obsahují až 100x více zdraví prospěšných bakterií než většina potravinových doplňků. Jejich cena je výrazně nižší a ještě si užijete skvělou chuť.
Široká škála zdraví prospěšných bakterií. Konzumací rozdílných fermentovaných potravin získáte mnoho různých bakterií. Takové množství a takovou škálu nelze získat z umělých doplňků stravy.
Připravte si jednoduše fermentované potraviny doma, jejich přípravu si velmi rychle osvojíte a pro své tělo uděláte něco zásadního. Jejich pravidelná konzumace vám totiž změní život.
Ovocný kompot s rebarborou
V letních dnech nám přijde k chuti vychlazený ovocný kompot s rebarborou.
Šopský salát
Šopský salát je jeden z nejoblíbenějších salátů, který se v českých domácnostech připravuje.
Bulharský salát se sýrem feta
Sýr feta je původně řeckého původu a je vyroben z ovčího a kozího mléka.
Kysané zelí s červenou řepou
Červená řepa, kdo by ji neznal? Zdravá a dobrá. Má mnoho možností úpravy.
Pečený sýr feta s ostružinovým kompotem
Pečený sýr feta s ostružinovým kompotem je výborný předkrm, nebo lehká malá svačina.