Jak se najíst, ale nepřejíst – zaručené tipy na lehké stravování

Redakce

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Známe to všichni. Při pomyšlení na dobroty, s jejichž přípravou vám pomohla vaše milovaná plnička klobás, se vám sbíhají ...

Známe to všichni. Při pomyšlení na dobroty, s jejichž přípravou vám pomohla vaše milovaná plnička klobás, se vám sbíhají sliny, ale ve finále vás těžký oběd položí na lopatky. Únavě z jídla se ale snadno vyhnete – stačí dodržet naše tipy.

Řada lidí si myslí, že únavě zabrání tím, že nebude jíst. Jídlo je ale pro tělo cenným zdrojem energie a nutričních látek. Hladovění vás udrží v bdělém stavu, vyčerpání se ale nevyhnete. Dlouhodobé hladovění neprospívá ani střevní mikroflóře.

Pravidelně, ale v menších porcích


Při souboji s poobědovou únavou je stěžejní pravidelnost a pestrá strava. Základem dne je snídaně. Jestliže si rádi přispíte, dejte si alespoň teplý čaj a pár kousků ovoce. Pokud vám ranní vstávání nečiní potíže, udělejte si třeba míchaná vajíčka s čerstvým špenátem. 

Pracovní den se rozjíždí a nastává doba dopolední svačiny. Pokud jste ošidili snídani, máte možnost vše dohnat. Opět ale platí, abyste si dali alespoň několik kousků ovoce nebo zeleniny.


Přichází kritický moment dne – oběd. Ten klidně omezte na úkor dopolední svačiny a dejte si lehký salát nebo rybu. V horkých dnech se vyhněte těžkým omáčkám a tučným jídlům – spolehlivě vám navodí odpolední únavu. 

Po příchodu z práce si dejte malou svačinu. Jestli vás po obědě trápí hlad, dopřejte si větší porci. Pamatujte ale na to, že by denní příděly měly být rovnoměrně vyvážené. Poslední jídlo dne je večeře – a při ní se s klidem rozšoupněte. Den se blíží ke konci a vy si tak můžete dovolit lehce zahřešit.

Alespoň jedno teplé jídlo denně


Naše babičky již od pradávna hlásaly, že do jídelníčku patří jedno teplé jídlo denně. Pokud jsou však čtyřicetistupňová vedra, toto doporučení nemusí být snadné aplikovat. V takových případech jsme rádi, že do sebe nasoukáme zeleninový salát.

Jako vhodné řešení se nabízí teplá polévka k večeři. Polévku Češi považují spíše za obědové jídlo, dobrý zeleninový krém k večeři vás ale zasytí a přitom neodstaví na vedlejší kolej.

Dobré je také vědět, jak jídlo ohřát. Polévka nemusí projít varem, stačí ji lehce přihřát. Při opětovném převařování se z pokrmu vytrácí chuť a mění se i jeho struktura. Polévku ohřívejte na sporáku – mikrovlnná trouba zdravému jídlu nesvědčí.

Pivo k obědu? Ale jenom malé! 


Co by měl obsahovat jídelníček, který vás nastartujte a neuspí? Jak už jsme zmínili, vyhněte se tučným jídlům a omáčkám. Ty patří k nedělnímu obědu, ve všední den vám ale podrazí nohy a spolehlivě vás uspí.

Jídelníček pro efektivní den by měl obsahovat co nejpestřejší stavu. Vepřové a hovězí maso nahraďte rybami, dobré je také kuřecí maso. Bramborové přílohy vyměňte za lehký salát nebo pečivo. 

Řada lidí do oběda zahrnuje i malé pivo na trávení. To sice na zažívání zabírá, ale nedávejte si více než tři deci. Alkohol vás v horkých dnech dehydratuje a sebere energii na celé odpoledne.

Rychlý recept na závěr


Existuje recept na jídlo, které vás neuspí, ale nastartuje na zbytek dne? Ano! A u plotny strávíte méně než hodinu.

Ingredience:

-300 g cuketových nudlí
-1 lžíce přepuštěného másla
-4 bílky
-50 g uzeného lososa (nebo tuňáka)
-čerstvá rajčata
-bazalka

Na přepuštěném másle osmažte cuketové nudle. Mezitím rozšlehejte bílky a okořeňte špetkou soli a pepře. Směs rozšlehaných bílků vylijte k cuketě a navrch dejte rybí maso. Jakmile jsou bílky hotové, přidejte nakrájená čerstvá rajčata a bazalku

Přejeme dobrou chuť a energii na celý den!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak se najíst, ale nepřejíst – zaručené tipy na lehké stravování, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, najíst,, ale, nepřejíst, zaručené, tipy, lehké, stravování.


×