Karel Voříšek o svobodě, otevřenosti, požitku z jídla a uzené kryse

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Středočeský rodák po studiu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nastoupil do Československé televize jako programový hlasatel. Mezi lety 1987 a 1993 se jako televizní redaktor podílel na legendárním pořadu Vysílá studio Jezerka. Roky 1999 a 2013 je lemováno jeho působení v Televizních novinách na TV Nova, které z něj udělalo televizní hvězdu. Po dvouleté přestávce jsme Karla Voříška mohli vídat v hlavní zpravodajské relaci na TV Prima. A jeho distingovaný, ale přesto živý přístup k moderování tam můžeme obdivovat dodnes.

Vydal tři knihy o svých zkušenostech se životem a jednu sbírku básní "Osudová životních šansoinérů". Se svým partnerem miluje cestování za gastronomickými zážitky, i rád vzpomíná na tradiční česká jídla, která mu vařila babička. Karel Voříšek pro Jídlo.cz poskytl tento milý rozhovor.

Jaký máš vztah k jídlu obecně? Je to nutné zlo, které nám dodává palivo, nebo rozkoš, kterou si v pravém slova smyslu vychutnáváme?

Odjakživa jsem jídlem rozmazlován. Babička Jarmila, skvělá kuchařka, maminka Jíťa excelentní, navíc kuchařka i celoživotně profesí, sestra Janina to zdědila po ní a teď mé chuťové buňky rozmazluje můj celoživotní partner Vláďa. Žádné palivo, rozkoš to je. Jenže hodně záleží nejen na tom, co jíme, ale i s kým a v jakém prostředí a rozpoložení. Odmítám něco jen tak bez rozmyslu zhltnout v poklusu. To pro mě není. I v Asii, když ochutnáváme bufety na ulici, vždycky v klidu a s požitkem.


Je pro tebe kuchyň ráj zaslíbený či nepřátelské území? Vaříš rád?

Tak už jsem to vlastně naznačil. Jsem vyloženě ochutnávací typ. Jídlem se nechávám rozmazlovat a umím i náležitě pochválit. Rád nakukuju pod pokličku, uždibuju už při vaření a nasávám vůni, která se šíří celým bytem.

Chtěl by ses se čtenáři podělit o nějaký recept, který se třeba traduje v tvojí rodině? A na co okolo jídla ze svého dětství vzpomínáš nejraději? Měl jsi jako jinoch nějaké oblíbené jídlo? A vydrželo ti dodnes?

Z dětství si jednoznačně na první dobrou vybavím králíka na smetaně u babičky na vesnici v Kamenném Mostě. To mi ale dodnes nevydrželo, králík na smetaně se mi přejedl. Držákem je pro mě obalovaný květák, brambůrky, okurkový salát, vše čerstvě utržené u babičky na zahradě a okamžitě připravené. Jen strouhanku na obalení květáku jsme s Vláďou nahradili parmazánem, to nemá chybu, stejně jako řízečky v něm obalené. Žádné velké fláky přes celý talíř. Mám rád malé řízky, takové ty jednohubkové.

Co nejexotičtějšího jsi v životě jedl? Evidentně jsi přežil…

Ochutnám všechno. Asie k tomu přímo vybízí, žabí stehýnka, ale i brouky připravené na různé způsoby. Vlastně jen uzenou krysu jsem si nedal, protože zrovna nebyla sezóna:-) Například v Kambodži jsme si pochutnávali na speciálním pokrmu, o kterém nám až později prozradili, že je to vlastně několik dnů na přímém sluníčku shnilá ryba. Nevadilo, chutnalo.
Stejně jako v Tibetu jak a jeho maso nebo mléko připravené na nejrůznější způsoby.

Využíváš služeb, jako je například rozvoz jídla?

Jasně, využívám. Ale mnohem raději mám restaurace, jak ty už prozkoumané, tak i ty, které s Vláďou objevujeme. Doma i venku. Například degustační večeře v restauraci přímo na Eiffelově věži v Paříži neměla chybu.

Řízek kuřecí, nebo vepřový? Lososa, nebo kapra? Kávu, nebo čaj? Svařák, nebo grog?

Když už tak kuřecí, ale mnohem raději telecí.
Když už tak lososa, ale mnohem raději mečouna.
Po ránu kávu, přes den čaj.
Grog.

Karle, mnohokrát Ti děkujeme. Ať se daří na všech frontách. Buď zdráv, a Vy, milí čtenáři, taktéž.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Karel Voříšek o svobodě, otevřenosti, požitku z jídla a uzené kryse, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: karel, voříšek, svobodě,, otevřenosti,, požitku, jídla, uzené, kryse.
For Gastro 2022


×