Fokáča recept
Focaccia je italský kynutý chléb, jehož těsto je téměř identické s tím na pizzu. Jeho nadýchaný vzhled vybízí k zakousnutí a vedle typických přísad, jakými jsou bylinky a česnek, lze focacciu ozdobit prakticky čímkoliv. Třeba rajčaty, olivami, semínky, osmaženou cibulkou, sýrem nebo slaninou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 2 hrnky teplejší vody (cca 4 dcl)
- 1 čajová lžička cukru krupice
- 2 čajové lžičky sušeného droždí (nebo cca. 20 g čerstvého)
- ¼ hrnečku olivového oleje (60 ml)
- 1 čajová lžička soli
- 4,5 - 5 hrnků hladké mouky
- Na vršek:
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 4 prolisované stroužky česneku
- hrst nasekaných čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián, oregano
- čerstvě mletý pepř
Způsob přípravy
V míse smícháme vodu a droždí, přidáme cukr, umícháme kašičku a necháme pár minut odstát.
Poté přisypáváme mouku, olivový olej, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe to jde za pomoci robotu. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem a po vykynutí by se nemělo lepit na ruce. Tip: kdo spěchá, může troubu předehřát na 150°C, po zahřátí ji vypnout a těsto dát asi na 30 minut kynout do trouby.
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném válu na dva bochníky, vytvarujeme z nich silnější placky a uprostřed každé z nich uděláme důlek.
Placky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a za pomoci rukou do každé vetřeme olivový olej a sůl. Přidáme zbylé ingredience a pečeme asi 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 220 - 250°C.