Co vše se dá grilovat? Přinášíme skvělé tipy na grilování v létě 2020...
Jedna z nejoblíbenějších letních činností na světě. Griluje se všude a pořád. Víte však co vše se na gril dá dát či nedát? Do zdravého a pestrého jídelníčku se s trochou kreativity a podpory dá vložit skutečně mnoho věcí a není třeba strádat a proto jdeme dneska grilovat.
Ano už se nám sbíhají sliny
Kvalitní kusy masa, nemusí být úplně libové, ty pak bývají vysušené, ale snažíme se nasahat ani po těch příliš prorostlých. I u vepřové krkovice se dá vybrat méně tučný kousek a tam kde tuk je, vypečeme ho. Ráda používám kuřecí stehenní řízek, krůtí maso, telecí maso, ryby, panenku, kotletu nebo i tu krkovičku, když není moc prorostlá.
Zelenina. Grilovat se dá nespočet druhů zeleniny, nejen cuketa, paprika a lilek, které už se naštěstí na českých grilovačkách kromě klobáse také objevují. Víte, že moc dobře chutná třeba i grilovaná mrkev, petržel, rajče, batáty…?
Jako vegetariánské alternativy pro grilování mimo zeleniny pak doporučuji třeba bylinkové tofu, nebo tempeh. A co ovoce? Ano, i ovoce se dá grilovat, třeba naše nejoblíbenější je grilovaný ananas, mňam, ale moc dobré i je i typické české jablíčko nebo hruška.
Vyhněte se nejčastějším chybám
Je pravda, že chybami se člověk učí, ale proč si kazit večer tím, že se budete učit z chyb zrovna při společném grilování. Maso by mělo mít pokojovou teplotu (nejen před grilováním, ale i marinováním). Studené maso na grilu ztuhne a místo měkké pochoutky budete mít houžev.
Tučnější kousky zabalte do alobalu nebo je otáčejte častěji (jinak hrozí odkapávání tuku do uhlí, které se může vznítit). Pokud chcete maso potřít marinádou či grilovacím kořením (ideálně rozpuštěném v oleji) i na grilu, učiňte tak až ke konci grilování, jinak se může začít lepit a napalovat.
Nespěchejte - nejrychleji se griluje zelenina (od jednotek po cca 10 minut) a ryby (cca 15 minut), maso cca 20-30 minut. Pokud si chcete být jisti, pořiďte si teploměr. Tescoma nabízí digitální teploměr do masa za 319 Kč, je to investice, která se vyplatí - oceníte jeho rychlé měření a přesně zjistíte teplotu uvnitř mas, pokrmů, nápojů, omáček atd. ve °C nebo °F.

Grilovaná kuřecí křidélka
Grilovaná kuřecí křidélka můžete doplnit grilovanou zeleninou (rajčata, papriky, lilek apod.).

Grilované kuřecí plátky v jogurtové marinádě
Kyselý jogurt v marinádě pomůže tomu, aby bylo maso křehké.

Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením
Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením nabízí neuvěřitelnou chuť vytvořenou spojením česneku, hořčice a bylinek.

Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem
Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem je lahodná pochoutka pro každého, kdo se obejde bez masa.

Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami
Grilovaný kuřecí plátek s bylinkami je lehké a chutné jídlo, vhodné na náš stůl po celý rok.