Čím se lidé startují na začátku dne jinde ve světě?
Pojďme se proletět letem světem, abychom se blíže podívali na to, jak se snídá mimo naše zeměpisné souřadnice. U nás se leckdo spokojí s rohlíkem se šunkou nebo s chlebem s marmeládou, je však zřejmé, že jinde na světě jsou u snídaňových stolů daleko nápaditější. Ve Vietnamu například snídají polévku s nudlemi, což pro našince může být představitelná varianta. Je zajímavé, že na severu Evropy mají snídaně významnější pozici v hierarchii dne, kde do snídaně zakomponují třeba ryby. Pokud pojedete víc na jih, snídaně se stává skromnější a ledabylejší. Italové a Francouzi si ráno dopřejí hlavně kávu a k tomu třeba nějaký croissant.
Asi každý zná pojem anglická snídaně. Za studentských let si ji mnozí dělají spíše k večeři. Fazole, vajíčka, jelítko, slanina, opečená rajčata a opečené žampiony a na zakousnutí toast. A po včerejší návštěvě pubu není ani památky.
Na východní straně Evropy věnují pozornost mléku a mléčným výrobkům. Asi připomínka slovanského ideálu krev a mléko. Mléčná polévka s nudlemi či různé druhy blin (kynuté minilívance) jsou hlavní architekty ranního přísunu energie například v Rusku.
Američané na to šli od lesa. Zřídili si takzvaný brunch, což je jídlo něco mezi snídaní a obědem. A to hlavně o víkendech, protože když skončí v jedenáct mše, na snídani je pozdě a do oběda daleko. Jinak Američan, který žije ve městě, po cestě do práce zhltne bagel, donut nebo muffin.
V Austrálii si na snídani dokonce vymysleli svoji vlastní pomazánku. Jmenuje se vegemite a maže se na toasty. Vyrábí se z kvasnicového extraktu, který vzniká při produkci piva. Chutná slaně a mírně hořce a trochu připomíná bujón. A to rozděluje lidi na dva nesmiřitelné tábory, jedni ji milují, druzí nenávidějí. Faktem nicméně zůstává, že pomazánka vegemite je přímo nabitá vitaminem B.
V Tibetu snídají tamní stateční lidé pokrm, který se jmenuje campa, což jsou šišky z másla a pražené mouky.
Šakšúka (Izrael)
Tento pokrm pochází ze severní Afriky, ale svoji popularitu si vydobyl zejména v Izraeli. Na pánvi se nejprve připraví zeleninová směs s rajčaty, cibulí a paprikou. Směs se celá pořádně zahřeje a do ní se vyklepnou vajíčka, která se nechají v horkém pokrmu dovařit. Chleba a bylinky jsou také vítané.
Gallo Pinto (Kostarika)
Kostaričané pod vlídným slunce snídají tento pokrm nejraději. Jde o rýži s černými fazolemi, s míchanými vajíčky, zakysanou smetanou a smaženým banánem. Samozřejmostí je koření. Jídlo je to velmi vydatné, tamní obyvatelé ho splachují podobně jako u nás džusem a kávou.
Jianbing (Čína)
Vedle klasických čínských knedlíčků, které jsou charakteristické pro celou rozlehlou zemi, lehce narazíte zejména na ulici ve stáncích s rychlým občerstvením tuto tradiční snídaňovou pochoutku Číňanů. Konzistencí se podobá palačince, která v sobě má nejrůznější náplně – vepřové maso, šunku, sójové klíčky, arašídy, chilli omáčku a tak dál.
Kahvalti (Turecko)
Tato snídaně se v Turecku podává při slavnostních příležitostech, když se sejde celá rodina. Jedná se totiž o velmi opulentní tabuli složenou z bohatého množství surovin. Ve výčtu nesmí chybět chleba, smetanové sýry, okurky, rajčata, olivy, pálivé turecké klobásky, ze sladkého marmelády a medy a menemem – smažená vajíčka. Místo kávy dávají Turci přednost silnému černému čaji.
Miso a ryba (Japonsko)
Japonci často snídají v přeneseném slova smyslu krabičku bentó. Vždycky obsahuje polévku s mořskými řasami miso, ryby a fermentované sójové boby. Kopeček rýže nesmí chybět. Pro Evropana je někdy nepříjemné vůbec se přiblížit k nakládané švestičce umeboši, protože vládne velmi výraznou chutí a vůní, kterou lze charakterizovat jako slanou a kyselou. Japonci ji milují.
Kaše ogi (Keňa, Nigérie)
V afrických zemích se snídá nepoměrně velmi skromně k ostatnímu světu. Snídaně se samozřejmě liší dokonce kmen od kmene, kterých je v Africe nepočítaně, avšak v Keni nebo Nigérii můžete narazit na hutnou a vydatnou kaši ogi vyrobenou z kukuřice, čiroku nebo prosa. V Nigérii si ji můžete dopřát i s fazolovými koláčky.
Mohinga (Barma)
Velmi vydatně snídají drobní Barmánci. Jde o rybí vývar s kousky rybího masa, ve kterém plavou rýžové nudle a citronová tráva, dále do pokrmu patří zázvor, cibule, cizrnová mouka a vejce. K této super snídani tamní obyvatelé pijí silný zelený čaj.
Arepas (Venezuela, Kolumbie)
Kukuřičné placky s nejrůznější náplní se podávají smažené či pečené. Dovnitř patří fazole, kuřecí nebo vepřové maso, fazole nebo například avokádo. Velmi oblíbenou variantou jsou klobásky chorizzo. V chudších oblastech se v kukuřičné placce můžete setkat s kusy vařené slepice.
Halwa puri (Pákistán)
Tato snídaně se také podává na severu Indie, ale v Pákistánu na ní narazíte častěji. Jemně smažené těsto poori a semolinový pudink chalvy se doplňuje ořechy, jako jsou například pistácie nebo mandle.
Cereální snídaně s quinoa
Cereální snídaně s quinoa představuje velmi zdravou variantu kontinentální snídaně, kterou si dopřává spousta z nás.
Snídaňová pizza
Pokud tolik nekoukáte na zdravé jídlo, recept na pizzu na snídaně můžete v klidu použít.
Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu
Recept na zdravou snídani, kterou lehce pomocí tohoto receptu vytvoříte z dýňového pyré a jogurtu.
Snídaňové sendviče
Snídaňové sendviče jsou výbornou snídaní i svačinou, protože se dají konzumovat i v letu.