Oranžové nebo zelené dýně Hokaido jsou hitovkou podzimu
Podzim a sezona dýní jdou ruku v ruce. Druhů, barev a tvarů této zeleniny je opravdu velké množství a mezi jedny z nejoblíbenějších patří právě dýně Hokaido. Proč jsou tak populární? Dozvíte se dále v článku níže.
Jak název napovídá, oranžová nebo tmavě zelená dýně Hokaido je původem z Japonska, konkrétně z ostrova stejného názvu, kde se jí přezdívá Uchiki Kuri. Na Dálném východě má její pěstování velmi dlouhou tradici, a také u nás se krásně zbarvené zelenině dobře daří. Oblíbená je Hokaido díky jemně oříškové chuti, snadnému zpracování i kvůli širokému využití v kuchyni. Z dýně můžeme uvařit polévku, omáčky a servírovat ji lze jako přílohu k masovým i bezmasým pokrmům. Díky neutrální chuti pro ni najdeme využití i při přípravě dezertů.
Sezona a skladování
V našich podmínkách se dýně sklízí od konce srpna až do října. Pokud ji ponecháte v celém stavu a uložíte na chladné a suché místo, vydrží čerstvá klidně až do zimy. Nakrájená na kousky a zbavená semínek vydrží v lednici pár dní. Dýni však lze uvařit na pyré a zmrazit. Takto upravená najde využití do omáček, polévek i do dezertů.
Zajímavostí je, že dýni Hokaido lze konzumovat i v syrovém stavu. Stačí ji nastrouhat nebo nakrájet na tenoučké proužky a použít například do receptu na dýňový cheesecake. Výhodou je, že Hokaido není třeba oloupat, protože se konzumuje i se slupkou.
Jak poznat, zda je dýně čerstvá
Hokaido vydrží čerstvé při správných podmínkách opravdu dlouho. Přesto je dobré zeleninu před nákupem dobře prohlédnout. Nejdříve zrakem – dýně musí být krásně barevná, baculatá, s pevnou stopkou a bez viditelných poškození. Když vyberete svůj kousek, poklepejte na něj klouby prstů. Když bude znít dutě, můžete předpokládat, že je optimálně zralá.
Co se v dýni ukrývá
Ve 100 g dýně Hokaido je ukryto 37 kcal, ani ne půl gramu tuku, za to více než 8 g proteinů, sacharidů a navíc 1,6 g vlákniny. Dýně je bohatá také na vitamíny a minerální látky. Má močopudné účinky, pomáhá při žaludečních i ledvinových obtížích.
Pozor! Pokud dýně chutná hořce, nekonzumujte ji! V takovém případě obsahuje cucurbitacin, látku, která může způsobit otravu.
Dýňová polévka s červenou čočkou
Kombinace dýně a červené čočky je nejen lahodná, ale také výživově vyvážená.