Švestkový kompot recept
Domácí švestkový kompot patří ḿezi ty oblíbené. V zavařovací sezóně, kdy všechno ovoce dozrává a je snadno k mání, stačí mít zavařovací hrnec, pár sklenic s víčky, švestky a cukr.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 l vody
- 450 g cukru krupice
- zralé švestky
Způsob přípravy
Připravíme si sklenice na kompoty, dobře je vymyjeme a vysušíme. Stejně tak i víčka.
Švestky propláchneme vodou. Pokud je chceme zavařovat půlené, každou rozpůlíme a odstraníme pecku. Celé necháme tak jak jsou.
Cukr mícháme ve vlažné vodě až se plně rozpustí. Připravené švestky naskládáme do sklenic, zalijeme je sladkým roztokem tak, aby byly ponořené. Pak je zavíčkujeme a při teplotě 80 stupňů je zavařujeme 20 minut.
Pak horké sklenice vyndáme kleštěmi z hrnce a necháme je dnem vzhůru vychladnout. Hotové kompoty naskládáme do suché a chladné spíže, kde budou čekat do zimy. Pak si na nich rádi s chutí pochutnáme, případně půlené použijeme při pečení báječného švestkového koláče.