Cheesecake nepečený recept
Tvarohové koláče patří k nejoblíbenějším moučníkům vůbec a cheesecaky stojí na žebříčku popularity velmi vysoko. Koláč plný tvarohu se dá připravit i v nepečené variantě. Obtížnost tohoto dezertu je velmi jednoduchá a s klidem ho zvládnou připravit i začátečníci. Krémový americký dezert se místo do trouby dává do lednice a výtečně chutná s jahodovým přelivem!
Ingredience receptu
- Pro základ koláče:
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
- Pro náplň:
- 200 g smetany ke šlehání
- 600 g čerstvého sýru (Philadelphia nebo tvaroh)
- 200 g zakysané smetany
- 150 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 plátky želatiny
- 2 lžíce citronové šťávy
Způsob přípravy
Jako první se pustíme do přípravy dortového korpusu, který tvoří směs z rozmixovaných sušenek a rozpuštěného másla. Sušenky rozmixujeme nebo alternativně dáme do pytlíku a rozmlátíme je paličkou. V hrnci rozpustíme máslo a sušenky k němu přimícháme. Za stálého míchání se ingredience propojí a vznikne hmota pro základ dortu.
Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Na dno dortové formy postupně vmačkáme sušenkovou směs tak, abychom pokryli celý spodek formy. Hmotu lehce “vytáhneme” i na strany formy. Takto připravený základ dáme na půl hodiny do lednice.
V mezičase připravíme náplň koláče. Šlehačku vyšleháme do tuha a odložíme stranou. V míse smícháme čerstvý sýr (nebo tvaroh), zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr. Plátky želatiny ponoříme do šálku se studenou vodou a necháme je asi 3 minuty ponořené, aby změkly. Vymačkanou šťávu z citronu nalijeme do rendlíku a zahřejeme (nevaříme!).
Želatinu vyndáme z hrnku, lehce vymačkáme a přidáme k citronové šťávě do rendlíku. Sporák vypneme, rendlík necháme na plotně a želatinu necháme za stálého míchání rozpustit. Pak hrnec sundáme ze sporáku.
K želatinové směsi přimícháme asi dvě lžíce tvarohové směsi, promícháme je a pak želatinu opatrně nalijeme do zbytku tvarohové náplně. Ingredience promícháme a nakonec do směsi vmícháme vyšlehanou šlehačku.
Náplň nalijeme na sušenkový základ a dortovou formu uložíme na nejméně tři hodiny do lednice. Koláč podáváme vychlazený.