Čokoláda nejen na podzimní depku!

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě a je také tou nejprodávanější. Druhů je nespočetně mnoho tak, aby si každý přišel na své. Zpracovává se v nejrůznějších podobách a přidává se do mnoha sladkostí. Již několik desítek let se však vyrábějí náhražky, které nemají s čokoládou nic společného. Bohužel prodejci hřeší na její ceně. Zatímco pravá čokoláda je zdraví prospěšná, náhražka obsahuje nekvalitní tuky a cukry.

Trochu historie
Slovo čokoláda pochází z aztéckého jazyka, kde se tak označovalo hořké pití. První, kdo zpracovával kakao a vyráběl čokoládu, byly kmeny střední Ameriky, dávno před příchodem Evropanů. Možná vás překvapí, že nejprve Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky, poté kakaové nápoje. Kakao a čokoládu dovezl do Evropy španělský objevitel Fernando Cortéz. Ten čokoládu ochutnal na hostině aztéckého krále Montezumy II., který ji nechal připravovat jako vyšlehanou pěnu a podávala se ve zlatých pohárech se lžičkou. Ve Španělsku se postupem času začala vyrábět čokoláda v tuhé podobě.

Zpracování kakaa
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které rostou na tropickém stromě Theobroma cacao. Boby obsahují kakaová zrna, která se nechávají kvasit, poté pražit a nakonec se namelou. Vzniká tak kakao a tuková složka – kakaové máslo. Jejich kombinací vzniká pravá čokoláda, do které se ještě přidává cukr. Poté se zpracovává do tabulek čokolády či jiných tvarů nebo také jako nápoj.


Na světě existují tři typy kakaových zrn. Nejkvalitnější a nejvíce aromatická jsou zrna Criollo z mayské oblasti, tzn. ze Střední Ameriky. Bohužel se z ní vyrábí malé množství čokolády, jelikož je to příliš drahé. V 80% čokolády jsou použita kakaová zrna Forastero. A nakonec nejméně používaná varianta je hybrid zrn Criollo a Forastero. Čokoláda se zpracovává jako neslazená čokoláda (na vaření), hořká čokoláda, couverture (má vysoký obsah kakaového másla té nejvyšší kvality), bílá (bez kakaových složek, založena na kakaovém másle), mléčná čokoláda (zde se přidává sušené nebo kondenzované mléko), bublinková a ledová (ta obsahuje kokosový tuk, který se rozpouští rychleji).

Čokoláda, lék na depku!
Čokoláda byla aztéky označována jako afrodiziakum a prostředek na povzbuzení. Je vědecky dokázáno, že má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a na krevní tlak. Obsahuje totiž flavonoidy, které jsou zdraví prospěšné antioxidanty, které brání lidský organismus před volnými radikály. Pokud však mluvíme o pravé čokoládě a ne náhražkách, kterých je trh plný. Čokoláda také obsahuje vápník a hořčík, který působí proti únavě a depresím. Dále také železo, měď a zinek, které také pozitivně působí na naše tělo. Takže pokud to s množstvím nebudete přehánět, určitě není na škodu si na čokoládě pochutnat.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Čokoláda nejen na podzimní depku!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Čokoláda nejen na podzimní depku!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: Čokoláda, nejen, podzimní, depku!.

Kde najít informace



×