Kapří hranolky recept
Sladkovodní ryba kapr má v české kuchyni velkou tradici, a pokud patříte k jejím fanouškům, určitě vyzkoušejte tento recept. Kapr je ryba velmi sympatická nejen tím, že je snadno dostupná, ale také tím, že obsahuje málo tuku. Díky tomu je lehce stravitelná a zdraví prospěšná. Hranolky z kapra naložené v pikantní marinádě, podávané s výrazným dipem jsou dobrota, kterou určitě zaujmete strávníky doma i plánované návštěvy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g filetů z kapra
- 100 g hladké mouky
- 60 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- citronová šťáva
- Na marinádu:
- 4 stroužky česneku
- 40 g sojové omáčky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- špetka chilli
- sůl
- Na dip:
- 140 g majonézy
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- šťáva z 1/2 limetky
Způsob přípravy
Nejprve je třeba udělat dip. Všechny ingredience pro jeho výrobu smícháme v misce, osolíme je a misku zakrytou fólií uložíme do lednice.
Filety z kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme 10 minut odpočinout. Pak rybu nakrájíme na centimetr široké hranolky.
Přísady pro marinádu prošleháme v míse společně se 100 ml vody a ve směsi hranolky obalíme. Mísu s nakrájenou rybou zakryjeme fólií a dáme do chladu na 3 - 4 hodiny marinovat.
Hranolky poté obalíme ve směsi mouky, škrobu, papriky a smažíme ze všech stran v rozpáleném oleji. Podáváme s vychlazeným dipem.