Sýrové koule s ořechy a datlemi recept
Sýrové koule s ořechy a datlemi jsou populární předkrm, nebo lahodné pohoštění k vínu. Musí se s přípravou začít den předem, ale rozhodně to stojí za to.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 lžíce opražených nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce mleté šalotky
- 150 g lučiny
- 3 lžíce nasekaných datlí Medjool
- 1 lžíce nízkotučného mléka
- 100 g netučného taveného sýra
- 1 šálek nastrouhané nivy
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
Způsob přípravy
Sýrové koule s ořechy a datlemi jsou populární předkrm, nebo lahodné pohoštění k vínu. Musí se s přípravou začít den předem, ale rozhodně to stojí za to. Ve velké míse smícháme nivu s mlékem, taveným sýrem a lučinou. Vše šleháme ručním šlehačem 2 minuty na hladkou kaši. Pak přidáme šalotku, pepř, sůl a citronovou kůru. Znovu vyšleháme do krémového stavu.
Nyní sýrovou směs pomocí gumové stěrky přeneseme do plastové nádobky a uzavřené dáme přes noc do lednice. Druhý den do směsi zlehka přimícháme vlašské ořechy a datle, vytvoříme sýrové koule, znovu necháme chvíli ztuhnout v chladu a můžeme podávat třeba s čerstvým pečivem, nebo zeleninou.