Řepánky recept
Řepánky jsou polozapomenuté kynuté buchty s mákem a cukrovou řepou. Řepánky se pekly zejména v oblastech, ve kterých se cukrová řepa pěstovala, protože naše babičky dokázaly využít opravdu všechno. Takže chodily po polích a sbíraly řepu, která po sklizni na polích zůstala a která potom hospodyňkám posloužila jako nádivka do buchet. Spojení makové náplně s cukrovou řepou je totiž tak delikátní a originální chuti, že ten, kdo si na jeho chuť zvykl, bude její chuť (marně) hledat i v jiných buchtách. Pojďme si tedy toto pečivo trochu zevrubněji připomenout.
Cukrovou řepu v surovém stavu můžete někdy koupit v obchodě. Rovněž můžete po sklizni cukrové řepy zajít na pole a sebrat zapomenuté kousky. Dřív jezdily nákladní automobily do cukrovarů a často z nich nějaké řepy vypadly. Oslovit také můžete soukromého zemědělce. Na řepánky vám bude stačit jedna bulva. Když jich seženete víc, vydrží vám ve sklepě dva měsíce. Řepu je nutné nejprve co nejpečlivěji očistit tak, aby byla sněhově bílá, a oloupat. Všechna znečištěná místa je potřeba odkrojit.
Zkuste řepu před nastrouháním uvařit do poloměkka. Ztratí tím nepatrně zemitou chuť, která některým lidem vadí. Dále se před samotným vařením řepa může s kouskem másla orestovat dozlatova. Mák pokud možno kupte celý, nemletý a neochucený. Namelte si ho doma a máte jistotu, že v máku je jenom mák, jak tomu mnohdy nebývá.
Jelikož jsou řepánky vlastně pečivo, tak existuje spousta originálních variant, jak a z čeho těsto připravit. Podobnou různorodost lze očekávat i od tvarů řepánků, protože nikde neexistuje ten jeden správný. Řepánky se dělají/dělaly i s povidly, kořením, hřebíčkem či skořicí. Poslední dvě suroviny můžete přidat do nádivky spolu s mákem. V níže popsaném receptu je použit pepř. Řepánky jsou potom chuťově výraznější, ale i tak zůstávají spíše nasládlé, nikoliv sladké.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na nádivku:
- ½ středně velké bulvy cukrové řepy
- ¼ l mléka
- 100 g mletého máku
- ½ lžičky pepře
- 1 lžíce másla
- cukr podle chuti
- Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru krupice
- sáček vanilkového cukru
- ½ kostky droždí
- 7 lžic rozpuštěného tuku (může být i olej)
- ¼ l vlažného mléka
- špetka soli
Způsob přípravy
V prvním kroku si připravte těsto. Vytvořte v mouce důlek a do něj rozdrolte polovinu kostky droždí, které vyndejte z lednice dřív, aby se dalo dobře drolit. Přidejte ½ lžičky cukru a 2 lžíce vlažného mléka a nechte vzejít klásek.
Mezitím pečlivě otištěnou řepu nastrouhejte na jemno. Do mouky s kváskem přisypte vanilkový cukr, přidejte vejce, 7 lžic oleje nebo jiného tuku, špetku soli, 1,5 lžíce cukru, ¼ litru vlažného mléka a z toho vypracujte těsto. Pozor, nesmí se lepit. Je-li těsto moc řídké, přidejte mouku, je-li moc tuhé, přidejte trochu mléka. Potom jej dejte na půl hodiny kynout.
Na nádivku nastrouhanou řepu povařte za stálého asi ½ hodiny. Potom ji na konci vaření smíchejte s mákem a ještě tak 2 minutky povařte. Nezapomeňte nepřetržitě míchat. Je-li nádivka příliš řídká, zahusťte strouhankou, v opačném případě přilijte mléko.
Vytvarujte z těsta placky, doprostřed dejte náplň a uzavřete. Na plech dejte pečicí papír a poklaďte řepánky stranou dolů, kterou jste buchty uzavřeli. Mezi nimi nechte mezeru, protože při pečení zvětší svůj objem. Těsně před pečením horní stranu potřete rozšlehaným vejcem s máslem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.