Rychlý jahodový koláč recept
Rychlý jahodový koláč je velmi letní moučník k odpolední kávě. Místo jahod můžete použít i jiné ovoce, třeba maliny, borůvky apod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- korpus:
- 70 g cukru moučka
- 1 vejce
- 150 g másla nebo Hery
- 270 g polohrubé mouky
- sůl
- krém:
- 125 g Lučiny
- 100 ml smetany
- 125 g Mascarpone
- 1 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- na zdobení:
- čerstvé ovoce (jahody, maliny atd.)
- moučkový cukr
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo, vejce, špetku soli a lžíci studené vody. Uhněteme hladké těsto.
Těsto přeneseme na pomoučený vál a vyválíme z něho placku ve tvaru naší formy na koláč. Formu vymažeme máslem a těsto do ní přeneseme. Okraje těsta zvedneme asi 1 cm a na několika místech ho vidličkou propíchneme. V předehřáté troubě korpus pečeme přibližně půl hodiny dozlatova.
Mezitím si ušleháme ve šlehači jemný krém ze smetany, Lučiny, Mascarpone a cukru.
Když upečený korpus vychladne, rozetřeme na něj krém, na krém pak naskládáme na menší kousky nakrájené jahody a připravený koláč uložíme do chladna. Před podáváním můžeme každou porci lehce poprášit moučkovým cukrem.